گروه بین الملل: روند محاکمه یک استاد سرشناس دانشگاه هاروارد آمریکا که به پنهان کردن روابط حرفهای خود با دولت چین متهم بوده، آغاز شد.
انتخاب اعضای هیئت منصفه دادگاه فدرال بوستون برای محاکمه چارلز لیبر، رئیس سابق بخش شیمی و زیست شناسی شیمیایی هاروارد، آغاز شد.وزارت دادگستری آمریکا در ماه ژانویه سال ۲۰۲۰ میلادی پروفسور لیبر را به دروغ گویی درباره نقش خود در یک برنامه دولتی چین برای استخدام استعدادهای نادر متهم کرد. چارلز لیبر همچنین متهم شد که درآمدش در چین را در اظهارنامه مالیاتی فدرال خود اعلام نکرده است. لیبر همه اتهامات را بیاساس می داند.
وزارت دادگستری آمریکا در سال ۲۰۱۸ طرح موسوم به «ابتکار چین» را برای مقابله با آن چه تلاش پکن برای سرقت علمی در آمریکا می خواند اعلام کرد. لیبر دومین دانشگاهی است که از آن زمان تا به حال به اتهام پنهان کردن روابطش با چین دادگاهی شده است.منتقدان نگرانند که این طرح وزارت دادگستری که در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ تصویب شد، نه فقط به تحقیقات دانشگاهی در آمریکا ضربه بزند بلکه به تبعیض علیه محققان چینی یا چینی تبارها در ایالات متحده منجر شود.
صدها نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاههای آمریکا از جمله ییل، برکلی و پرینستون با ارسال نامههای سرگشاده به مریک گارلند، وزیر دادگستری جو بایدن خواهان توقف اجرای طرح مذکور شده اند.چارلز لیبر که یک محقق برجسته در عرصه فن آوری نانو شناخته میشود، برنده جایزه وولف سال ۲۰۱۲ در شیمی شد و در سال ۲۰۰۸ به عنوان یکی از برندگان بالقوه جایزه نوبل معرفی شده بود.دادستانها می گویند که دانشگاه فنی ووهان ماهانه مبلغ ۵۰ هزار دلار به چارلز لیبر میپرداخت و هزینههای زندگیاش را تا سقف ۱۵۸ هزار دلار میداد. بنا بر اتهامات مطرح شده، همچنین یک بودجه یک و نیم میلیون دلاری برای لیبر در نظر گرفته شده بود تا در دانشگاه فنی ووهان یک آزمایشگاه پژوهشی راهاندازی کند.دادستانها می گویند لیبر در ازای مبالغ دریافتی متعهد شده بود که از طرف دانشگاه چین به انتشار مقالات، سازماندهی کنفرانسهای بین المللی و درخواست ثبت اختراع مبادرت کند.
این در حالیست که لیبر ظاهرا در سال ۲۰۱۸ به بازرسان وزارت دفاع آمریکا گفته بود که نمیداند چین او را چگونه توصیف میکند، اما طرف چینی هرگز درخواست صریحی برای شرکت وی در برنامه «هزار استعداد» به وی نداده است.انتظار می رود که روند محاکمه پروفسور لیبر چندین روز ادامه داشته باشد.
مارک موکاسی، وکیل متهم، بر بیگناهی وی تاکید دارد. او پیشتر گفته بود: «دولت در این مورد اشتباه می کند. وقتی روند قضایی به پایان برسد نام نیک چارلی باز خواهد گشت.»