گروه اقتصادی: با افزایش عجیب قیمت گوشت قرمز در بازار، از روز پنجشنبه عرضه گوشت قرمز دولتی به میادین میوه و تره بار آغاز شد. همچنین قرار است گوشت قرمز تنظیم بازار به صورت اینترنتی هم به دست مردم برسد؛ اما این در حالی است که تاکنون عرضه گوشت تنظیم بازار قیمت را در بازار آزاد تکان نداده و برخی فعالان این حوزه معتقدند عرضه گوشت دولتی با فاصله قیمتی زیاد به بازار موجب میشود رانت در این بازار شکل بگیرد.
عرضه دام بسیار بیشتر از تقاضاست
رئیس شورای تامین کنندگان دام گفت: به دلیل گرانی گوشت و کاهش قدرت خرید مردم، جامعه مصرفی در بخش گوشت تقریبا ۵۰ درصد کاهش یافته و نیمی از مردم از خرید این کالای اساسی محروم شده اند.منصور پوریان ادامه داد: در حالی که تقاضای گوشت بسیار کاهش یافته، اما عرضه آن نسبت به تقاضا بسیار بالاست. برای صحت این ادعا میتوانید به میادین عمده دام مثل قم یا سایر شهرها مراجعه کنید که روزانه عرضه انواع دام در این میادین انجام میشود.
تقاضای کاذب در بازار گوشت قرمز
رئیس مجمع ملی صادرکنندگان دام با بیان اینکه ما فقط بره نر کشتاری را نداریم که قیمتش دچار نوسان شده، گفت: سایر اقلام دامی مثل بره نر ریز، بره ماده، میش و بره نیم گوشت هم دچار نوسان قیمتی شده اند، ولی قیمت اینها زیر ۵۰ هزار تومان است به استثنای بره نر کشتاری که قیمت آن در محدوده ۶۱ هزار تومان است که آن هم به صورت انبوه به بازار عرضه میشود.پوریان در پاسخ به سوال اقتصاد ۲۴ مبنی بر اینکه پس چه عاملی موجب گرانی عجیب گوشت در بازار شده است، گفت: یک بازاربازی و فضاسازی در بخش گوشت رخ داده و بازارسازان با ایجاد یک تقاضای کاذب با استفاده از ابزارهای رسانهای و با استفاده از یک سری از موضوعات گرانی گوشت را بزرگ کرده اند.
گوشت قرمز قطعا ارزان میشود
رئیس شورای تامین کنندگان دام گفت: بازاربازان برای اینکه گرانی عجیب گوشت را توجیه کنند، ابتدئا صادرات را به عنوان عامل گرانی تعریف کرده اند در صورتی که صادرات گوشت قرمز نسبت به جمعیت دامی ما بسیار کم و حدود ۳۰ تا ۳۵ هزار راس دام است.پوریان ادامه داد: صادرات دام موجب گرانی در این بازار نشده، زیرا دامی که صادر میشود، دامی است که در فصلهای پیش تولید شده و برههای تولید امسال و بعضا برههای تولیدشده در پاییز و زمستان است؛ بنابراین در جمعیت دامی و همچنین در جمعیت عرضه و در عرضه گوشت به صورت لاشه نیز هیچ اتفاقی نیفتاده است جز اینکه فضاسازی و بازاربازی انجام شده است. این قیمتهای غیرواقعی به دلیل اینکه پشتوانه درستی ندارد به زودی فروکش میکند.
مصرف گوشت به پایینترین حد خود رسید
رئیس مجمع ملی صادرکنندگان دام با انتقاد از عرضه دولتی گوشت قرمز با فاصله زیاد با قیمت واقعی در بازار، به اقتصاد ۲۴ گفت: ما تا زمانی که بازار به حالت واقعی نگاه نکنیم نمیتوانیم در هیچ پروژهای موفق باشیم. سوابق و تجربه نشان داده زمانی که قیمت دولتی را برای کالایی مثل گوشت تعیین میکنیم، سرکوب قیمت اتفاق میافتد که این کار به نفع تولید است و نه به نفع مصرف کننده.
پوریان ادامه داد: به هر حال گوشت هم باید مانند سایر کالاها با تورم همگام باشد. هرچند گوشت نسبت به برخی کالاها که تورم صددرصدی داشته اند تورم ۲۴ درصدی را تجربه کرده است. از طرفی مصرف کنندگان نسبت به گذشته بسیار اهش یافته اند؛ به طوری که آمارها نشان میدهند مصرف گوشت ۵۰ درصد کاهش یافته است. وجود بیماری کرونا نیز باعث شده مصرف گوشت به دلیل قیمت بالا به پایینترین حد خود برسد.
رانت در بازار گوشت قرمز
رئیس شورای تامین کنندگان دام با اشاره به یارانه دولت به گوشت، گفت: قیمت یک کیلوگرم گوشت بره نر در بازار ۱۴۵ هزار تومان است در حالی که دولت آن را با قیمت ۱۰۵ هزار تومان تعریف کرده است. دولت گوشت را با این قیمت در اختیار فروشگاهها میگذارد که عرضه کنند؛ اما با توجه به فاصله قیمتی واقعی گوشت با قیمت دولتی، مطمئن باشید که رانت اتفاق خواهد افتاد. دولت به نفع مردم یارانهای برای گوشت در نظر گرفته، ولی این یارانه به دست مردم نخواهد رسید، زیرا برای این کار نیاز به توزیع کننده دارد و این توزیع کننده با توجه به نیاز و قیمت واقعی بازار قسمتی از این گوشت را در بازار آزاد عرضه خواهد کرد.
پوریان ادامه داد: چنین تجربهای را در سالهای ۹۶ و ۹۷ شاهد بودیم که با وجودی که گوشت زیادی وارد کشور و بازار میشد، اما قیمت واقعی بازار چیز دیگری بود و گوشت با یک توقف سر از بازار آزاد درمی آورد. مثل موضوعی که هم اکنون در موضوع نهادههای دامی وجود دارد. نهادههای دامی دولتی سر از بازار آزاد درآورده است. بهتر این بود که گوشت دولتی با تعدیل قیمتی کم و با فاصله قیمتی کمتر با بازار عرضه میشد تا موجب شکل گیری رانت نمیشد.