گروه اقتصادی: این روزها وضعیت اقتصادی کشور نابسامانتر از هر زمان دیگری است. اگرچه برخی از این مشکلات ریشه در ساختارهای اقتصادی کشور دارد اما نباید از تیم ضعیف اقتصادی دولت نیز به سادگی گذشت، تیمی که نه تنها انسجام ندارد بلکه بسیاری از کارشناسان در کارآمدی این تیم نیز حرفها دارند.
به گزارش اقتصاد 24، این تیم اقتصادی قرار بود تورم را کاهش دهد، رونق را به بورس بازگرداند، بازار ارز را مدیریت کند و ارزش پول ملی را بازگرداند، قیمت کالاهای اساسی را پایین آورد و ... اما به جرأت میتوان گفت که نه تنها هیچ کدام از این موضوعات محقق نشده که میتوان سیاههای از وعدههای محقق نشده را لیست کرد و به طومار خلف وعدههای رئیس و مسئولان دولت سیزدهم افزود.
منصورعلی زارعی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در خصوص وضعیت نابسامان اقتصادی کشور در دولت سیزدهم است گفت: نتایجی که امروز در حوزه اقتصادی کشور، همه شاهد آن هستیم، به واسطه عدمانسجام تیم اقتصادی دولت است. در حوزه اقتصادی، گاهی میبینیم مدیران روندی را دنبال میکنند و به یکباره در اواسط کار، به نتایج دیگری میرسند و کلاً مسیر را تغییر میدهند.
وی افزود: ساماندهی ارز ترجیحی یکی از موضوعاتی است که میتوان مثال زد. بنا بود یارانه به دست آخرین حلقه که مصرفکنندگان هستند، برسد. لااقل ۶۰ تا ۷۰ درصد یارانهها به بخش تولیدات کشاورزی تخصیص داده میشد و ما این را از تولیدکننده گرفتیم، ولی به جای اینکه به مصرفکننده بدهیم، مشخص نشد این یارانه کجا رفت و چگونه هزینه شد.
نماینده ساری در مجلس تصریح کرد: قیمت نهادههای دامی برای تولیدکنندگان مرغ از سه به ۱۵ هزار تومان رسید و انتظار بود این یارانهای که قطع شد به دست مصرفکننده که مردم است، برسد تا قدرت خرید پیدا کنند. یکی از راههای اجرای آن «کالابرگ» بود، ولی متاسفانه این اتفاق هم توسط دولت رخ نداد.
زارعی اظهار داشت: در حال حاضر به واسطه سیاستهای در پیش گرفته شده، ما با کاهش ۳۰ تا ۴۰ درصدی تولید طیور روبرو شدیم، یعنی ۱۲۰ میلیون قطعه جوجهریزی داشتیم و الان این آمار به ۸۵ میلیون قطعه رسیده است که این موضوع در درازمدت مشکل ایجاد خواهد کرد.عضو کمیسیون کشاورزی مجلس یادآور شد: با وضعیت کنونی که میبینیم، هم تولیدکننده ناراضی است و هم مصرفکننده. مصرفکننده به خاطر نداشتن قدرت خرید، نمیتواند نیاز پروتئینی خود را تامین کند و این یعنی بلندتر شدن صفهای مراکز بهداشتی و درمانی کشور.
وی افزود: ما در بازار، تولید داریم آن هم با قیمت ارز آزاد، ولی، چون خریدار آنچنانی نیست، بعضاً شاهد واردات هم هستیم. یعنی نوسانات قیمت باعث شده تولیدکنندگان خیلی روی به تولید نیاورند و دولت مجبور میشود به خاطر جلوگیری از کمبود احتمالی، روی به واردات بیاورد.
زارعی تصریح کرد: وقتی مردم قدرت خرید نداشته باشند، همه حوزههای اقتصادی با چالش روبرو میشود که بخشی از آن، کشاورزی و دامداری است و اگر من صحبت از این حوزه میکنم، چون در بین نیازهای مردم، کالاهای این بخش، اساسیتر است.
نماینده ساری اظهار داشت: اقتصاد پویا و یا رشد اقتصادی در گرو افزایش تولید و اشتغال است، اما در ایران، تولید در جایگاه واقعی خود قرار ندارد که این موضوع در بخش صنعت هم خود را نشان داده است. در بخش محصولات غذایی هم اشاره کردیم که وضع خوب و منطقی حاکم نیست.
وی در ادامه بیان کرد: در سیاستهایی که رهبر معظم انقلاب تعیین کردند و در برنامه هفتم توسعه کشور آمد، قرار شده ۹۰ درصد محصولات غذایی مملکت را خودمان تولید و تامین کنیم، ولی با تیمی که اکنون تصمیمگیر هستند، تحقق این خواسته، امکانپذیر نیست و باید انسجامی بیش از چیزی که میبینیم ایجاد شود.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس افزود: هزینه تولید در برنج، بیشتر از قیمتی است که در بازار وجود دارد. حال ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تن برنج وارد کشور کردیم، ارزانتر از قیمت تولیدکنندگان داخلی. مطمئناً سال بعد، علیرغم اینکه دولت نظرش بر خودکفایی تولید برنج است، وقتی شاهد واردات برنج با این قیمتها هستیم، تولید موردنظر رخ نخواهد داد.
زارعی تصریح کرد: دولت مسئول نظم دادن به اقتصاد کشور است. شاید نظر رییس جمهور، بکارگیری چند تیم اقتصادی باشد، اما مردم در میدان عمل، حل مشکلات را میخواهند. گفته میشود نرخ تورم تثبیت یا از صعود آن جلوگیری شده، ولی در واقع آن چیزی که عیان هست، کاهش قدرت خرید مردم است و مردم نمیتوانند به زندگی روزمره خود برسند.
وی در پاسخ به اینکه مجلس چگونه میتواند تغییر رویه در کار دولت ایجاد کند تا فضا به نفع مردم تغییر کند؟ گفت: ابزارهای نظارتی مجلس مشخص است. هم نظارت بر بودجه و هم عملکرد وزرا به خصوص آنهایی که رسالت اقتصادیتری دارند از جمله مسئولیتهای ما هست که داریم پیش میبریم، اما عملکننده به سیاستها، دولت است.