گروه فرهنگ و هنر: استاد محمدرضا لطفی موسیقدان ایرانی و استاد چیرهدست تارکشورمان، بامداد امروز جمعه 12 اردیبهشت ماه دار فانی را وداع گفت.
او که سال 1325 در گرگان به دنیا آمده بود، استاد نوازندگی تار و سه تار و آهنگسازی صاحب سبک در حوزه موسیقی ایران بود. لطفی تحصیلات موسیقی را در هنرستان موسیقی ایران نزد استادانی چون علی اکبر شهنازی و حبیب الله شهبازی ادامه داد و پس از آن به دانشکده موسیقی رفت و محضر استادانی چون نورعلی برومند، عبدالله دوامی و سعید هرمزی را دریافت. او در 18 سالگی (1343)جایزه نخست موسیقیدانان جوان ایران را به دست آورد.
این استاد نوازندگی تار و سه تار در سال ۱۳۵۳ به عضویت گروه علمی دانشکده موسیقی درآمد و در همین سال همکاری خود را با رادیو آغاز کرد.لطفی حدود یک سال و نیم مدیر گروه موسیقی دانشکده موسیقی هنرهای زیبای تهران بود. و پس از استعفا از این سمت در سال ۱۳۵۴ گروه موسیقی «شیدا» را راهاندازی کرد.
گروه موسیقی «شیدا» به همراه گروه موسیقی «عارف» به سرپرستی حسین علیزاده در اعتراض به رژیم پهلوی از همکاری با رادیو انصراف دادند و کانون موسیقی «چاووش» را راه انداختد. این کانون پیش از پیروز انقلاب ایران در سال 1357 کار تولید تصنیفهای انقلابی را آغاز کرد. در این کانون علاوه بر لطفی و علیزاده هنرمندانی چون پرویز مشکاتیان، علی اکبر شکارچی، مجمدرضا شجریان، شهرام ناظری، هوشنگ ایتهاج و ... حضور داشتند.
بسیاری از کارشناسان موسیقی ایران کانون چاووش را نقطه عطفی در موسیقی ایران میدانند و معتقدند که تولیدات این کانون در زمره بهترین اثار موسیقی سنتی ایران قرار دارند. با تعطیلی فعالیتهای این گروه لطفی هم از ایران رفت و پس از اجرای برنامه در کشورهای ایتالیا، فرانسه و آلمان در آمریکا ساکن شد. او در شهر واشنگتن مرکز فرهنگی و هنری شیدا را بنیان گذاشت و به اجرای برنامه در سطح جهان پرداخت.
او در دهه 80 شمسی به ایران بازگشت و کانون شیدا را در تهران راه انداخت. لطفی پس از بازگشت به ایران چند برنامه با همراهی هنرجویانش اجرا کرد. او در این سالها اظهارنظرهای تند و تیزی داشت ، هم محمدرضا شجریان را نقد کرد و هم از نوازندگی و سبک کیهان کلهر در حوزه نوازندگی کمانچه ایراد گرفت.
تأثیر آثار لطفی در موسیقی ملی محسوس است
انتقادهای لطفی البته بی پاسخ نماند و هنرمندان و چهرههای مختلفی از جمله آوا مشکاتیان دختر زنده یاد پرویز مشکاتیان پاسخ هایی را به این استاد دادند. لطفی که یکسال از سرطان رنج می برد، طی ماههای گذشته چندبار در بیمارستان بستر شد.
رییس کانون آهنگسازان سینمای ایران گفت: آثار موسیقی «محمدرضا لطفی» بهعنوان یادگاری ارزشمند برای نسلهای آینده خواهد ماند. محمد سریر درپی درگذشت استاد چیرهدست تار،گفت: «محمدرضا لطفی» از شاگردان برجستهی دانشگاه تهران در رشتهی تار در زمینهی موسیقی ملی بود. من از سالهای گذشته با ایشان در ارتباط بودم و چندبار هم در کلاس ایشان حضور داشتم. شیوه کار ایشان چه در نوازندگی، چه در آهنگسازی و چه در حلقهی ارتباط با موسیقی ملی، از گذشته تا امروز جایگاه ممتازی داشته است. او ادامه داد: در دیدار آخری که با ایشان در بیمارستان داشتم، با هم صحبت کردیم و امروز که خبر درگذشت ایشان را شنیدیم، بسیار متأسف شدم. تأثیر کارهای ایشان در حوزهی موسیقی ملی ما محسوس است. قطعا آثاری که ایشان خلق کردند، همانطور که در گذشته بود، در آینده هم خواهد ماند و یادگار ارزشمندی است.
سریر افزود: تأثیر کارهای ایشان را بیشک در سالهای آینده و در نسل آیندهی موسیقی ایران خواهیم دید. محمدرضا لطفی - نوازندهی پیشکسوت تار - صبح امروز (جمعه، 12 اردیبهشتماه) بهدلیل ابتلا به سرطان در سن 68سالگی از دنیا رفت.