به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۴ - ۰۱:۵۷
 
۲
تاریخ انتشار : ۱۴۰۲/۰۸/۱۳ ساعت ۲۰:۴۲
کد مطلب : ۴۳۷۵۷۹
۴۳ سال پیش خانه‌نشین شدم چون نمی‌خواستم به هر قیمتی روی صحنه باقی بمانم

استاد اکبر گلپایگانی « گلپا» حنجره طلایی موسیقی ایران درگذشت

استاد اکبر گلپایگانی « گلپا» حنجره طلایی موسیقی ایران درگذشت
گروه هنری: استاد اکبر گلپایگانی مشهور به گلپا، خواننده شهیر موسیقی ایران در ۸۹ سالگی درگذشت.
استاد گلپا از مشهورترین خوانندگان موسیقی ایرانی در سال‌های پیش از انقلاب بود.
که پس از انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ او مانند بسیاری دیگر از موزیسین‌های ایرانی با محدودیت اجرا روبه‌رو شد.
استاد گلپا از مدت‌ها پیش دچار عارضه قلبی شده بود و مورد عمل جراحی قلب هم قرار گرفته بود. زنده‌یاد گلپا در آخرین گفتگوی رسانه‌ای خود گفته بود: من در این دنیا به صفا و صمیمیت رسیدم و همه چیز را به دست آوردم. الان به هیچ چیزی احتیاج ندارم و منتظر مرگ هستم. استاد گلپا سال گذشته در دیدار با جمعی از اهالی موسیقی گفته بود: « ۴۳ سال پیش خانه‌نشین شدم چون نمی‌خواستم به هر قیمتی روی صحنه باقی بمانم.»

زندگی‌نامه
اکبر گلپایگانی ۱۰ بهمن سال ۱۳۱۲ در تهران متولد شد. گلپایگانی در پنج سالگی مادر خود را از دست می‌دهد و این حادثه در آن زمان تأثیر بدی بر روحیه وی گذاشته بود. در سال ۱۳۱۸, گلپا وارد دبستان فرهنگ شد و به عنوان قاری قرآن در کلاسش برگزیده شد. پس از این فعالیت‌ها، وی با آشنایی با تعزیه خوان محله شان و کار کردن زیر نظر او اصول اولیه آوازخوانی را آموخت. در سال ۱۳۲۰ وی به‌طور جدی و منظم تعلیم موسیقی و دستگاه‌ها را نزد پدر آغاز کرد. در سال ۱۳۲۶ نخستین تجربهٔ حضور در یک ارکستر و گروه کر را کسب کرد و در سال ۱۳۲۷ در انجمن موسیقی مدرسه نظام عضو شد. او از سال ۱۳۲۸ به بعد با هنرمندان سرشناسِ موسیقی آشنا شد و آموزش را زیر نظر آنان آغاز کرد.
از جمله استادان اکبر گلپایگانی می‌توان به هنرمندانی همچون حسن یکرنگی (از شاگردان اقبال آذر)، نور علی برومند، اسماعیل قهرمانی، ابوالحسن صبا، یوسف فروتن، محمد ایرانی مجرد، عبدالله دوامی، ادیب خوانساری، حسین طاهرزاده و سلیمان امیر قاسمی اشاره کرد.
در سال ۱۳۳۵ سازمان یونسکو از اکبر گلپایگانی، نورعلی برومند و علی‌اصغر بهاری برای اجرای آواز و موسیقی ایرانی دعوت به عمل آورد. در سال ۱۳۳۷ وی از سوی داود پیرنیا (مبتکر برنامه گلها) به رادیو دعوت شد.

فعالیت‌ها
اجرای آواز در سازمان یونسکو در سال ۱۳۳۵، به دعوت این سازمان
اجرای ترانه امشب دلم می‌خواد با حمیدرضا خاکباز و امیر محمد خاکباز
اجرای آواز در برنامه گل‌ها. (۲۹۸ آواز به صورت رسمی و بیش از ۷۰۰ آواز خصوصی و بزم)
تدریس موسیقی ایرانی و آواز بنا به دعوت «دانشکده میوزیک بیلدینگ دانشگاه یو.سی.ال. آ کالیفرنیا» در سال ۱۳۴۰.
اجرای برنامه در رویال دایان لندن در سال ۱۳۵۲.
پیر پائولو پازولینی کارگردان ایتالیایی در فیلم مده‌آ قسمتی از آواز اکبر گلپایگانی (با تار جلیل شهناز) را بدون اجازه از صاحبان اثر استفاده کرده بود و گلپایگانی پس از ثبت شکایت و بعد از گذشت یک سال – به گفتهٔ خودش – یک میلیون دلار غرامت از پازولینی دریافت کرد.
اجرای بیشترین آواز در برنامه گلها. همچنین ایشان تنها خواننده ای است که در تمام سلسله برنامه گل‌ها شرکت داشته‌است. (۲۹۸ آواز به صورت رسمی)
دریافت دکترای افتخاری اقتصاد و هنر از سازمان یونسکو در سال ۱۳۸۱]
دریافت دکترای ادبیات فارسی از دانشگاه شیراز در خرداد سال ۱۳۸۴(اعطای دکترا توسط پرفسور سیسختی و پرفسور ذوالقدر).
گنجاندن آوای آواز گلپایگانی در یک فیلم جهانی به نام " مده آ "، ساخته کارگردان ایتالیایی پازولینی.

صفورا
United States
۱۴۰۲/۰۸/۱۳ ۲۱:۱۴
روى برگى بنويسش بنويس با چشم خيسش عشقو تکرار کن دوباره ......... روحت شاد گلپا (438359)
۱۴۰۲/۰۸/۱۳ ۲۲:۴۱
باز گشت بسوی خدا ای کاش بیاموزیم یاد بگیریم وباور کنیم دنیا فانی است بس این همه ظلم بی عدالتی دروغ ریا ربا .......پناه بر خدا روح گلپای عزیز شاد. (438362)
۱۴۰۲/۰۸/۱۴ ۰۰:۰۱
خدایی خیلی سخته بلبل خوش صدا مثل استاد گلپا را از خواندن محروم کنی آنهم نزدیک ۴۵ سال. به چه گناهی. (438363)
۱۴۰۲/۰۸/۱۴ ۰۰:۱۰
یادش گرامی مردی که جایگاه آواز ایرانی را بسیار بالا برد و در میان خاص و عام رونق داد. متاسفانه بیشتر مردم با کارهای فاخر و آوازهای ایشان آشنا نیستند و تنها چند ترانه ای از اواخر دهه پنجاه ایشان در اذهان باقی مانده و بیشترین ستمی که در حق ایشان شد همینه. (438364)
۱۴۰۲/۰۸/۱۴ ۰۰:۲۲
یادش گرامی مردی که جایگاه آواز ایرانی را بسیار بالا برد و در میان خاص و عام رونق داد. متاسفانه بیشتر مردم با کارهای فاخر و آوازهای ایشان آشنا نیستند و تنها چند ترانه ای از اواخر دهه پنجاه ایشان در اذهان باقی مانده و بیشترین ستمی که در حق ایشان شد همینه. (438366)
۱۴۰۲/۰۸/۱۴ ۰۱:۲۴
این هم یکی از سواران مانده که از مردمی درمانده دریغ شد. (438367)
محمدرضا عباسی
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۲/۰۸/۱۴ ۰۵:۵۰
آشنا بر،در،این خانه وبیگانه یکی است مست مستم ساقیا دستم بگیر گلپا پاینده عشق به معشوق خود عاشقانه ومهربانانه پیوست روح پاک و نازنینش بهشتی و سرخوش باد (438369)
۱۴۰۲/۰۸/۱۴ ۱۰:۵۰
یادش گرامی مردی که جایگاه آواز ایرانی را بسیار بالا برد و در میان خاص و عام رونق داد. متاسفانه بیشتر مردم با کارهای فاخر و آوازهای ایشان آشنا نیستند و تنها چند ترانه ای از اواخر دهه پنجاه ایشان در اذهان باقی مانده و بیشترین ستمی که در حق ایشان شد همینه. (438375)
۱۴۰۲/۰۸/۱۴ ۱۹:۱۶
روحش شاد و افسوس که قدرتش و ندانستیم/ افراد کمیاب (438386)
۱۴۰۲/۰۸/۱۴ ۲۰:۱۸
ایشان نزدیک به ۳۰۰ آواز رسمی اجرا کردند و تنها خواننده ای بودند که در تمام برنامه های گلها(جاویدان،تازه، رنگارنگ) و برگ سبز کارهای ارزنده ای ارائه دادند؛ برخی از این کارها بی تردید شاهکارهای موسیقی سنتی هستند حیف کمتر کسی را دیده ام که با این کارهای فاخر ایشان آشنا باشد. (438387)
۱۴۰۲/۰۸/۱۴ ۲۰:۵۵
روحش شاد و روانش قرین رحمت حق باشد (438391)
۱۴۰۲/۰۸/۱۵ ۰۰:۰۹
ایشان نزدیک به ۳۰۰ آواز رسمی اجرا کردند و تنها خواننده ای بودند که در تمام برنامه های گلها(جاویدان،تازه، رنگارنگ) و برگ سبز کارهای ارزنده ای ارائه دادند؛ برخی از این کارها بی تردید شاهکارهای موسیقی سنتی هستند حیف کمتر کسی را دیده ام که با این کارهای فاخر ایشان آشنا باشد. (438397)
هان
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۲/۰۸/۲۰ ۱۶:۳۵
همین‌ دیروز‌ رفتم‌ سرخاک‌ مرحوم‌ گلپا‌ وکاش‌ زودترازاینها‌ میتوانستم‌ بروم‌ آنموقع که ایشان‌ زنده‌ بودن‌ ازنزدیک‌ میدیدم‌ ایشان رابنده‌ یکی‌ ازطرفداران‌ اقای‌ گلپا‌ هستم‌ ازسال‌ ۶۸‌ تاالان‌ ۴۳‌ سالم‌ دارم‌ گوش‌ میدم‌ وخسته‌ نشدم‌ حتی‌ درزندان اوین‌ هم میخاندم‌ ترانه‌ هایش‌ رادرروزهای‌ بدسال‌ ۸۹‌ سالهای‌ بدزندگیم‌ همیشه‌ ترانه‌ های‌ گلپارا‌ گوش‌ میکردم‌ واشگ‌ میریختم‌ حال‌ که ایشان‌ به‌ رحمت خدارفتن‌ دقیقن‌ همین‌ اهنگی‌ میخاندمن‌ که‌ میدانم‌ شبی‌ عمرم‌ به‌ پایان‌ میرسدنوبت خاموشی‌ میرسد (438454)
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها