گروه بین الملل: دولت آلمان همسو با قوانین اتحادیه اروپا طرح جدیدی را برای اجرای سیاستهای سختگیرانهتر در زمینه مهاجرت غیرقانونی ارائه کرد که بر اساس آن تعداد بیشتری از پناهجویان از خاک این کشور بیرون رانده میشوند.
این طرح یک روز پس از اعلام این خبر علنی شد که آلمان قصد دارد برای مهار مهاجرت غیرقانونی کنترلهای موقتی را در همه مرزهای زمینی خود برپا کند.
نانسی فایزر، وزیر کشور آلمان در یک نشست خبری گفت این طرح شامل بازداشت پناهجویان در طول مدتی است که مقامات با استفاده از پایگاههای دادههای اتحادیه اروپا بررسی میکنند آیا آلمان مسئول رسیدگی به پرونده آنها است یا خیر.فایزر گفت آلمان میخواهد افرادی که رسیدگی به پرونده پناهندگیشان بر عهده یک کشور دیگر از اعضای اتحادیه اروپا است، به همان کشور بازگردانده شوند.
این اقدامات نشاندهنده موضع سختگیرانهتر آلمان در قبال مهاجرت غیرقانونی است که پس از افزایش ورود پناهجویان از خاورمیانه و اوکراین به این کشور اتخاذ شده است. این پیشنهادات همچنین میتواند موجب تنش با دیگر کشورهای اتحادیه اروپا شود.
وزیر کشور آلمان گفت: «ما در سطح بالای سیاسی با شرکای اروپایی خود مذاکره خواهیم کرد تا اطمینان حاصل کنیم آنها هرچه سریعتر موافقت خود را برای بازگرداندن پناهجویان به کشورهای مربوطه اعلام کنند تا قوانین اتحادیه اروپا رعایت شود.»
با این حال، دونالد توسک، نخستوزیر لهستان از تصمیم آلمان برای تشدید کنترلهای مرزی در مرزهای زمینی خود انتقاد کرد و خواستار گفتگوهای فوری با سایر کشورهای تحت تأثیر این تصمیم و حمایت بیشتر از سیاستهای مهاجرتی ورشو شد.کارل نهامر، صدر اعظم اتریش نیز در جریان یک مناظره تلویزیونی پیش از انتخابات پارلمانی این کشور گفت اگر آلمان اقدام به بازگرداندن تعداد بیشتری از پناهجویان به اتریش کند، این کشور نیز همین کار را خواهد کرد و افراد بیشتری را به کشورهای بالکان بازمیگرداند.
دولت چپ میانه اولاف شولتس، صدراعظم آلمان این پیشنهادها را پیش از مذاکراتش با محافظهکاران بر سر تدوین سیاست مهاجرتی ارائه کرد. اما این مذاکرات به نتیجه نرسید، زیرا محافظهکاران بر این باور بودند که این پیشنهادها به اندازه کافی برای مقابله با مهاجرت غیرقانونی سختگیرانه نیستند.
البته دولت ائتلافی اولاف شولتس برای تصویب این پیشنهادها نیازی به حمایت محافظهکاران ندارد اما قصد دارد پیش از اجرای آنها، با دولتهای ایالتی مشورت کند.
برلین درباره چرایی اتخاذ سیاستهای سختگیرانهتر در مقابل مهاجرت غیرقانونی به موضوعاتی مانند فشار زیاد بر سیستم خدمات عمومی و نگرانیهای امنیتی ناشی از گروههای افراطی اشاره کرده است.
حمله مرگبار با چاقو در اواخر ماه اوت در آلمان که مظنونان همگی پناهجو بودند باعث تشدید نگرانیها نسبت به پدیده مهاجرت در این کشور شده است. داعش مسئولیت این حمله را که سه کشته بر جای گذاشت، بر عهده گرفته است.
احزاب جریان اصلی در آلمان میخواهند ابتکار عمل را از دست حزب راست افراطی این کشور بگیرند که به صورت آشکار ضدمهاجرت است و از نگرانیهای ناشی از این موضوع استفاده کرده و محبوب شده است. حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» در اوایل ماه جاری توانست برای اولین بار پس از جنگ جهانی دوم در انتخابات ایالتی در تورینگن پیروز شود.
مارکوس انگلر از مرکز تحقیقات ادغام و مهاجرت آلمان به رویترز گفت به نظر میرسد پیشنهادهای جدید تأثیر محدودی برای مهار مهاجرت غیرقانونی داشته باشند، زیرا احتمالاً پناهجویان راههایی برای دور زدن آنها پیدا خواهند کرد و سایر کشورهای اتحادیه اروپا نیز تمایلی به پذیرش مجدد پناهجویان ندارند.