گروه اقتصادی: طبق روال و سنت، از اوایل آذر ماه هرچه به ماههای پایانی سال نزدیک میشویم، معاملات مسکن هم به استقبال بازار شب عید میروند.به گزارش اقتصاد24، بهروز غیبی، کارشناس بازار مسکن در پاسخ به اینکه بازار مسکن همچنان در رکود است یا به دلیل نزدیک شدن به پایان سال، معاملات افزایش پیدا کرده است؟ گفت: «نشانهها و تحرکاتی از افزایش معاملات دیده میشود. مشاهدات میدانی نشان میدهد که تعداد معاملات و مراجعات مردم برای پرسوجو و اقدام به خرید، مخصوصا در ریز متراژ به بزرگ متراژ افزایش داشته است.»
وی در توصیه به متقاضیان خرید مسکن عنوان کرد: «من همیشه گفتهام که متقاضیان خرید نباید تصمیمشان را در فضای التهابات سیاسی، اقتصادی و معطلیهای ناشی از انتخابات داخلی و خارجی در تعلیق قرار دهند. درست است که ملک و مسکن در ایران تابع این شرایط است ولی در نهایت مسیر خود را پیدا و به نوعی خود را تثبیت میکند. این امر باعث میشود که هر زمان یک تکانهای به بازار وارد شود، قیمت در آن نقطه تثبیت میشود تا خریدار به قیمت مصوب برسد. از این رو مصرفکننده هر زمان به خرید اقدام کند بهترین فرصت است.»
غیبی ادامه داد: «بازار مسکن در سال ۱۴۰۳ معطل سه فرآیند بوده است؛ یک مرحله انتخابات داخلی، مرحله دوم جنگهای منطقهای و در مرحله سوم چشم انتظار انتخابات آمریکا. اکنون تمام این ریسکها تمام شده و مقداری فضای انتظاری و انباشت شده برای خرید کاهش پیدا کرده است. درواقع گرههای ذهنی خریداران برطرف شده است ولی ضرر این معطلی و دست نگه داشتن این است که ۹ ماه انباشت انتظاری برای خرید تجمیع شده و وقتی این تقاضا به یکباره آزاد میشود، به صورت اتوماتیک آنهایی که در این ۹ ماه منتظر بودند که تکلیف ریسکهای سیاسی روشن شود، از این قافله عقب میمانند چراکه سرعت و تقاضا برای اقدام به خرید ملک افزایش پیدا میکند و موجب افزایش قیمت هم میشود. از این رو تا به آن بحرانها و شرایط نرسیدهایم، مردم اگر اقدام به خرید کنند برای خودشان بهتر است.»
این کارشناس حوزه مسکن در پاسخ به اینکه آیا تحولات اخیر سوریه در بلندمدت اثر خود را بر قیمت مسکن میگذارد یا خیر؟ گفت: «به نظر من هیچ تاثیری ندارد چراکه تحولات جز انتظار، عاید دیگری برای مردم ندارد. تحولات بیرونی را باید کنار بگذاریم چراکه آنچه شاخص بیماری اقتصاد است در داخل کشور ماست. شاخصهای تورمزایی که بر اقتصاد ما تاثیر میگذارد سالانه حدود ۴۵ درصد است. به بیانی سادهتر اگر یک آپارتمان ۱۰ میلیاردی بخریم سال بعد قیمتش ۱۳، ۱۴ میلیارد است.»
وی ضمن بیان اینکه ذات اقتصاد ایران تورمزاست، افزود: «انباشت انتظارات تورمی در جامعه ما موجب شده است که ملک و املاک سالانه ۴۰ الی ۵۰ درصد افزایش داشته باشد. به تازگی گزارشی از اقتصاد چین منتشر شده است که تورم چند ماه گذشتهاش دو دهم درصد بوده و از این بابت رکورد زده است. آن هم با آن اقتصاد پیچیده و درهم تنیده که یک ششم جمعیت جهان در آن زندگی میکنند. اگر شما تورم را بخواهید کنترل کنید باید بدانید که در سوریه چه میگذرد تا به اقتصاد ما آسیب نرساند ولی وقتی اقتصاد ما از درون آسیبزاست، اتفاقات بیرونی جز معطلی برای مردم عایدی ندارد.»
غیبی در پاسخ به اینکه آیا نوسانات افزایشی اخیر دلار بر بازار مسکن اثرگذار بوده است؟ گفت: تنها سالی که دلار افزایش قیمت پیدا کرده ولی تاثیرش را در بازار مسکن ندیدهایم، امسال بوده است. مطالعات میدانی این را نشان میدهد که اگر صد تومان به قیمت دلار افزوده میشد، تلفنهای مشاورین مسکن به صدا در میآمد، اما امروز قیمت دلار ۷۳ هزار تومان شده ولی هیچکس در بازار عین خیالش نیست. این امر نشان میدهد که تاثیرات دلار در این مقطع ناشی از هیجانات انتخابات و جنگهای پیرامونی و موقت است. همچنین حاکی از آن است که مردم علت افزایش دلار را ناشی از تبعات جنگ میدانند و امنیت از سطح اقتصادی اولویت پیدا میکند.
این کارشناس بازار مسکن تصریح کرد: در شرایط جنگی هر شخصی در این التهابات خرید و فروش انجام دهد، به ضرر خریدار خواهد بود از این رو سکوت میکند. همین افزایش قیمت به عامل رکودزا تبدیل شده است. درواقع یک چیز غیرمنطقی پشت قیمت دلار است؛ بنابراین با علم به این موضوع، حاکمیت امنیت بر حاکمیت اقتصادی ارجحیت پیدا میکند. دلیل اینکه با افزایش قیمت دلار، هیجان به قیمت مسکن تزریق نشده است را از این منظر میتوان تحلیل کرد.