گروه علمی: زردچوبه، یکی از مواد آشپزی اساسی در جنوب آسیا است؛ ریشهای قدرتمند است که وعدههای غذایی شما را جادویی و کف دستهایتان را طلایی میکند!
به گزارش فرارو ، زردچوبه یکی از قویترین داروهای ضد التهابی طبیعی است و مملو از ترکیباتی است که میتواند فواید زیادی برای بدن داشته باشد. زردچوبه و فوایدش برای سلامتی دهههاست مورد مطالعه قرار گرفتهاند و در کمک به پیشگیری و درمان طیف وسیعی از شرایط، از آلزایمر تا اگزما، نویدبخش بودهاند. بخش اعظم قدرت زردچوبه از ترکیب فعال کورکومین ناشی میشود، آنتی اکسیدانی که ثابت شده است خواص ضد التهابی، ضد باکتریایی، ضد قارچی و ضد انگلی دارد. در اینجا برخی از بزرگترین مزایای سلامتی زردچوبه آورده شده است.
کاهش التهاب
شاید مشهورترین فایده زردچوبه کاهش التهاب باشد. بسیاری از مطالعات اثرات مثبت کورکومین را بر التهاب نشان دادهاند و این اثر در سراسر بدن مشاهده شده است. ژائوپینگ لی، رئیس بخش تغذیه بالینی در دانشگاه کالیفرنیا، توضیح داده است که التهاب درجه پایین پاسخ بدن به استرسهای محیطی و رژیم غذایی است و بدن را برای هر چیزی که با افزایش سن باید با آن مبارزه کنیم، آماده میکند.
سلامت عصبی
تحقیقات همچنین نشان داده است که کورکومین فعالیتهایی در راستای محافظت از سیستم عصبی دارد. مطالعات نشان میدهد کورکومین و اثرات ضد التهابی آن میتواند به پیشگیری و درمان بیماریهایی از جمله بیماری آلزایمر، بیماری پارکینسون، مولتیپل اسکلروزیس و ... کمک کند.
سلامت پوست
عصاره زردچوبه و مکملهای زردچوبه میتوانند به تسکین پوست از درون کمک کنند. دکتر الیزه لاو، متخصص پوست و مو با تایید هیئت مدیره توضیح داده است: «با توجه به اثرات ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی زردچوبه، ترکیب آن در یک رژیم غذایی کامل ممکن است برای اکثر بیماریهای پوستی از جمله آکنه، اگزما و پسوریازیس مفید باشد.» تعامل زردچوبه با روده همچنین میتواند به سلامت پوست کمک کند. آنتیاکسیدانهای موجود در زردچوبه، بهویژه کورکومین، میتواند به محافظت در برابر آسیبهای پوستی ناشی از اشعه ماوراء بنفش کمک کند. همچنین میکروبیوم روده سالمتری را ترویج میکند و به طور غیرمستقیم شفافیت پوست را بهبود میبخشد و قرمزی را کاهش میدهد.
درمان سرطان
زردچوبه و کورکومین دارای خواص ضد سرطانی هستند و به عنوان درمانهای مکمل بالقوه امیدوارکننده برای انواع مختلف سرطان مورد تحقیق قرار گرفتهاند.
مصرف روزانه چقدر زردچوبه بیخطر است؟
اگرچه اطلاعات محدودی در مورد محدوده دوز ایمن برای مصرف خوراکی زردچوبه وجود دارد، اما اگر آن را فقط از طریق وعدههای غذایی خود مصرف کنید، به احتمال زیاد کاملاً امن هستید. زردچوبه هنگامی که به عنوان مکمل مصرف میشود، مطالعات بالینی نشان میدهد که دوزهای ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ میلی گرم کورکومین در روز به طور کلی قابل مصرف است. یک آزمایش افزایش دوز کوچک نشان داد که یک دوز خوراکی زردچوبه تا ۱۲ گرم بیخطر است، اما برخی از اثرات سوء گوارشی شامل تهوع، استفراغ و ناراحتی معده بود. مصرف مقادیر بیشتر ممکن است منجر به خطر بیشتر عوارض جانبی شود. دوزهای بالای زردچوبه میتواند اثرات برخی داروها را کاهش یا افزایش دهد، خطر سنگهای کلیوی را افزایش دهد و باعث آسیب کبدی شود. او میافزاید مکملها همیشه باید با پزشک در زمینه سایر داروها، مکملها و خطرات سلامتی بررسی شوند.
چه کسانی باید از زردچوبه اجتناب کنند؟
زردچوبه اگرچه برای بسیاری از سیستمهای بدن مفید است، اما در دوزهای بالا برای همه مناسب نیست. به گفته پزشکان اگر اختلال خونریزی دارید یا از داروهایی برای رقیق کردن خون خود استفاده میکنید، ممکن است خطراتی در زمینه مصرف زردچوبه وجود داشته باشد. اگر از داروهای رقیق کننده خون (مانند آسپرین، وارفارین، آپیکسابان) استفاده میکنید، با پزشک خود مشورت کنید، زیرا زردچوبه به طور بالقوه میتواند خطر خونریزی را افزایش دهد. او همچنین خاطرنشان میکند که مصرف زردچوبه با سایر مکملهای غذایی که دارای اثرات رقیق کننده خون نیز هستند، مانند زنجبیل و ویتامینای، میتواند خطر خونریزی و کبودی را افزایش دهد. علاوه بر این، او اشاره میکند که مطالعات نشان دادهاند که زردچوبه میتواند بر نگرانیهای مربوط به کیسه صفرا تأثیر بگذارد.
چه داروهایی را نمیتوان با زردچوبه مصرف کرد؟
همانطور که در بالا ذکر شد، داروهای رقیق کننده خون و مکملها به طور بالقوه میتوانند با زردچوبه تداخل داشته باشند. در مورد داروهای خاص پوست، دکتر خلیفیان خاطرنشان میکند که، چون زردچوبه دارای برخی خواص رقیق کنندگی خون است، به طور بالقوه میتواند اثرات ایزوترتینوئین یا سایر داروهایی را که حساسیت به نور پوست را افزایش میدهند، بیشتر میکند و منجر به آفتاب سوختگی شود که میتواند منجر به کبودی یا تأخیر بهبود زخمها شود.
اثرات ضد التهابی زردچوبه از نظر تئوری میتواند اثربخشی درمانهایی مانند بنزوئیل پراکسید یا رتینوئیدها را کاهش دهد، که بر التهاب کنترلشده برای اثر خود متکی هستند. اگرچه این فعل و انفعالات خطرناک نیستند، بیماران باید از کرمهای ضد آفتاب برای جبران هرگونه حساسیت به نور بالقوه استفاده کنند و برای اطمینان از نتایج مطلوب، مکملهای جدید را با متخصص پوست خود در میان بگذارند.
آیا زردچوبه در دوران بارداری بیخطر است؟
در حالی که مصرف گاه به گاه زردچوبه در غذا به طور کلی بیخطر تلقی میشود، برخی از پزشکان توصیه میکنند که افراد باردار یا شیرده از مکملهای زردچوبه و کورکومین خودداری کنند. همانطور که کارشناسان پیشنهاد میکنند، قبل از قرار دادن آب زردچوبه یا مکملها در برنامه روزانه خود با پزشک خود صحبت کنید.
طرز تهیه نوشیدنی زردچوبه
از لحاظ تاریخی، ریشه زردچوبه در نوشیدنیها برای شادابی و زیبایی کلی استفاده شده است. میتوانید به سادگی ریشه را به آبمیوهگیری اضافه کنید و مایع قوی و طلایی را مستقیماً بپزید یا مقداری زنجبیل و آب لیمو را به مخلوط اضافه کنید، اما این نوشیدنی زمانی واقعاً مقوی میشود که با مواد با طراوتتر و در ظهر میل شود.
مواد تشکیل دهنده:
۲ عدد زردچوبه تازه رنده شده
۱ عدد زنجبیل تازه رنده شده
هل ۱ عدد
۲ لیوان آب
۱/۴ فنجان عسل
۱ عدد گل بابونه خشک
۱ عدد لیمو
آب گازدار یا آب نارگیل
دستورالعمل:
۱. زردچوبه و زنجبیل را با یک لایه بردار سبزیجات پوست بگیرید، سپس در یک قابلمه متوسط رنده کنید. غلاف هل را خرد کنید تا پوسته آن شل شود. دانهها را بردارید و به قابلمه اضافه کنید. آب را اضافه کرده و روی حرارت متوسط حدود ۱۰ دقیقه بجوشانید.
۲. در حالی که مخلوط زردچوبه در حال جوشیدن است، گل بابونه و عسل را در یک قابلمه دیگر ترکیب کنید و به آرامی گرم کنید تا دم بکشد.
۳. هر مخلوط را جداگانه از صافی رد کنید و کنار بگذارید تا خنک شود. هر دو مخلوط را میتوان تا یک هفته در ظروف شیشهای دربسته در یخچال نگهداری کنید.
۴. برای تهیه یک وعده، ۱/۳ فنجان مخلوط زردچوبه-زنجبیل، ۱/۲ قاشق غذاخوری عسل بابونه، آب نصف لیمو و آب گازدار یا نارگیل را با همدیگر ترکیب کنید!