به روز شده در ۱۴۰۳/۱۰/۱۴ - ۱۷:۴۳
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۱۰/۱۱ ساعت ۲۰:۲۴
کد مطلب : ۵۰۸۰۸۸

عمان و ژاپن؛ میانجی‌گری از سر گرفته می‌شود؟

عمان و ژاپن؛ میانجی‌گری از سر گرفته می‌شود؟
 گروه سیاسی:   سید بدر البوسعیدی دوشنبه این هفته را در تهران گذراند و مقامات ارشد کشور شامل رئیس‌جمهور، رئیس مجلس، دبیر شورای عالی امنیت ملی و وزیر امور خارجه دیدار و گفت‌و‌گو کرد. با توجه به نقش سنتی عمان به عنوان میانجی حل مشکلات میان ایران و آمریکا، حضور رئیس دستگاه دیپلماسی این کشور در تهران باعث شد که گمانه‌زنی‌هایی درباره ایفای مجدد این نقش مطرح شود. چندی پیش نیز خبرگزاری کیودوی ژاپن به نقل از یک منبع آگاه مدعی شده بود که دولت ایران در حال بررسی میانجیگری ژاپن در مذاکرات پشت پرده با دولت بعدی «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور منتخب آمریکا درباره موضوع هسته‌ای است. 
به گزارش فرارو، علاوه بر سوئیس که محل استقرار دفتر حافظ منافع آمریکا در تهران است، برخی کشور‌های دیگر مانند عمان نقش میانجی میان تهران و واشینگتن را ایفا کردند و نام کشور‌های دیگری مانند عراق و قطر نیز در این فهرست وجود دارد. در حال حاضر نیز که با توجه به این که احتمال از سرگیری مذاکرات رفع تحریم میان ایران و غرب وجود دارد، بار دیگر گمانه‌زنی درباره فعال شدن میانجی‌ها آغاز شده است. چرا که دولت آمریکا تغییر کرده و ترامپ دقیقاً ۲۰ روز دیگر مقابل ساختمان کپیتول هیل سوگند ریاست‌جمهوری را ادا خواهد کرد.
در حال حاضر بحث میانجی‌گری صرفاً به آمریکا مربوط است که آن هم به طور مستقل قابل رد یا تائید نیست. روابط ایران و اروپا هرچند با دست‌انداز‌هایی مواجه شده، اما طرفین برای گفت‌و‌گو نیازی به میانجی ندارند. نخستین جلسه گفت‌و‌گو‌های چندجانبه میان ایران و تروئیکای اروپایی به علاوه نماینده اتحادیه اروپا اوایل آذر برگزار شد و بر اساس گفته سخنگوی وزارت امور خارجه کشور، احتمالاً هفته آخر دی‌ماه (بعد از پایان تعطیلات زمستانی در اروپا) برگزار خواهد شد. در خصوص آمریکا نیز بار‌ها گفته شده است که ایران مسیر دیپلماسی را مسدود نمی‌بیند و مرور تجربیات گذشته نشان می‌دهد که ایران از تمام ظرفیت‌ها در حوزه دیپلماسی برای پیشبرد راهبرد‌های کلان بهره می‌گیرد؛ اما به عمل طرف مقابل نگاه می‌کند، نه اظهارنظرها. 
دیروز در جریان کنفرانس مطبوعاتی مشترک وزرای خارجه ایران و عمان، سیدعباس عراقچی درباره این موضوع گفت: «دولت عمان همواره برای کمک به روابط ایران با برخی کشور‌های دیگر آماده بوده و کمک کردند و ارتباطاتی برقرار شده است. نقش عمان در مذاکرات هسته‌ای چه قبل و چه بعد از خروج آمریکا روشن و مشخص هست و ما از این جهت از دوستان خودمان در عمان همواره تقدیر کردیم تشکر کردیم و می‌کنیم. ما به تبادل پیام‌های لازم در زمان مقتضی با طرف آمریکایی از طریق سفارت سوئیس اقدام می‌کنیم.»
پیش از این نیز سیدعباس عراقچی در اظهارنظر دیگری گفته بود که کانال تبادل پیام میان تهران و واشینگتن از طریق عمان فعلاُ بسته شده است. در حال حاضر بر اساس اخبار و اطلاعات موجود و تاکید چندباره کارشناسان و مقامات مسئول، منعی برای مذاکره مستقیم با آمریکایی‌ها وجود ندارد. چرا که پیش از این صورت گرفته و ایران هیچ وقت این مسیر را مسدود اعلام نکرده است. آنچه در حال حاضر بحث میانجی‌گری را پررنگ کرده، بدعهدی آمریکایی‌ها در قبال برجام، قدرت گرفتن شخصِ ترامپ و پیچیده شدن وضعیت منطقه است. بنابراین، میانجی‌گری صرفاً مربوط به آمریکاست. اخبار مربوط به میانجی‌گری کشور‌ها به طور مستقل قابل تائید یا تکذیب نیست. 
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها