گروه علمی: محققان سوئدی در پژوهشی حدود ۷۰ هزار نفر را ۲۰ سال ارزیابی کردند و نتایج غیرمنتظرهای درباره مصرف قند و سلامت قلب به دست آوردند؛ در واقع پژوهش حاضر میتواند این جمله مشهور «قند همیشه مضر است» را زیر سؤال ببرد.
به گزارش دیجیاتو، درحالیکه دستورالعمل سازمانهای بهداشت عمومی معمولاً توصیه میکنند کالری مصرف شکر باید به کمتر از ۱۰ درصد در روز محدود شود، پژوهش محققان دانشگاه لوند سوئد نشان میدهد رابطه قند و سلامت قلب آنقدرها ساده نیست و لزوماً همیشه «قند کمتر بهتر نیست».
ارتباط مصرف قند با سلامت قلب
محققان دانشگاه لوند دریافتند شرکتکنندگانی که بین ۵ تا ۷.۵ درصد کالری روزانه خود را از شکر دریافت میکنند، عموماً در مقایسه با افرادی که کمتر از ۵ درصد شکر مصرف میکنند، کمتر در معرض خطر ابتلا به چندین بیماری قلبی عروقی ازجمله سکته ایسکمیک مغزی، حمله قلبی، نارسایی قلبی و فیبریلاسیون دهلیزی هستند.
برای آنکه این دادهها ملموستر باشند، در رژیم غذایی با ۲ هزار کالری روزانه ۵ تا ۷.۵ درصد، حدود ۲۵ تا ۳۷.۵ گرم، رژیم غذایی شکر باشد؛ تقریباً معادل قند یک تا یک و نیم قوطی نوشابه معمولی.
البته این پژوهش توصیه نمیکند مصرف قند خود را افزایش دهید؛ بهعبارتی محققان دریافتند نوشیدنیهای شیرینشده با شکر اتفاقاً مشکلساز هستند و مصرف زیاد قند با افزایش خطرات چندین بیماری جدی مرتبط بود. افرادی که در هفته بیش از ۸ وعده نوشیدنی شیرینشده مینوشند، در معرض خطر سکته ایسکمیک مغزی (۱۹ درصد بیشتر)، نارسایی قلبی (۱۸ درصد بیشتر) و فیبریلاسیون دهلیزی (۱۱ درصد بیشتر) قرار دارند.
مصرف کمتر خوراکیهایی مانند شیرینی، بستنی و شکلات با افزایش خطر مشکلات قلبی عروقی در تمام شرایط مورد مطالعه همراه بود. درکل قند باید با تعادل دقیقی مصرف شود. البته محققان هشدار میدهند که ازآنجاییکه این تحقیق فقط بر افراد سوئدی متمرکز است، نتایج ممکن است برای همه صدق نکند؛ چون سوئدیها عادتی فرهنگی دارند که شامل اشتراکگذاری قهوه و شیرینی با دوستان و همکاران است. برخی محققان حدس میزنند مصرف متعادل شیرینی میتواند با تعاملات اجتماعی و وضعیت سلامت کلی فرد مرتبط باشد و بر آنها اثر بگذارد.
در این پژوهش، ۶۹ هزار و ۷۰۵ بزرگسال سوئدی ۴۵ تا ۸۳ساله شرکت کردند و از سال ۱۹۹۷ تا ۲۰۱۹ بررسی شدند. شرکتکنندگان طی این سالها پرسشنامههای رژیم غذایی جامعی را تکمیل میکردند که به محققان امکان میداد چگونگی تغییر الگوی مصرف شکر را طی زمان تجزیهوتحلیل کنند. همچنین محققان ۷ نوع خاص بیماریهای قلبی-عروقی را در آنها بررسی کردند.
طی این بررسی، ۲۵ هزار ۷۳۹ شرکتکننده حداقل به یک نوع بیماری قلبی عروقی مبتلا شدند. محققان دریافتند افزایش بیشازحد مصرف شکر شرایط خاصی ایجاد میکند که خطر این بیماریها را افزایش میدهد؛ برای مثال وزن بدن نقش مهمی در میزان تأثیر شکر بر سلامت قلب دارد. برای افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) بالای ۲۵ دارند؛ (اضافهوزن در نظر گرفته میشود)، مصرف قند بیشتر با افزایش خطر آنوریسم آئورت شکمی و سکته ایسکمیک مغزی همراه بود اما برای افرادی که BMI بین ۱۸.۵ تا ۲۵ دارند (وزن طبیعی) مصرف قند بیشتر در وهله اول با افزایش خطر نارسایی قلبی مرتبط بود.