به روز شده در ۱۴۰۳/۱۰/۲۶ - ۱۴:۲۸
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۱۰/۲۶ ساعت ۱۱:۰۴
کد مطلب : ۵۱۰۵۵۶

 حضور جاسوس شوروی در کاخ  ملکه الیزابت

 حضور جاسوس شوروی در کاخ  ملکه الیزابت
گروه بین الملل: طبق اسناد تازه منتشر شده در بریتانیا، ملکه الیزابت دوم برای نزدیک به یک دهه از این که یکی از مشاوران ارشد سلطنتی او به جاسوسی برای شوروی اعتراف کرده بود بی‌اطلاع بوده است.
آنتونی بلانت، تاریخ‌شناس هنر سلطنتی، در سال ۱۹۶۴ اعتراف کرد که برای شوروی جاسوسی می‌کرده است. اما ملکه الیزابت دوم تا سال ۱۹۷۳ به‌طور رسمی از گذشته او مطلع نشد.
پرونده‌های مربوط به آنتونی بلانت، یکی از مشاوران ارشد ملکه الیزابت دوم، بخشی از مجموعه اسناد سازمان اطلاعات بریتانیا بودند که توسط آرشیو ملی این کشور فاش شدند.
این اسناد نگاهی تازه به «شبکه پنج کمبریج» می‌اندازند؛ گروهی از جاسوسان مرتبط با دانشگاه کمبریج در دهه سی میلادی که اطلاعات محرمانه بریتانیا را به شوروی منتقل می‌کردند.
بلانت که عضوی از این شبکه جاسوسی بود از سال ۱۹۴۵ تا زمان بازنشستگی‌اش در سال ۱۹۷۲ به‌عنوان سرپرست نقاشی‌های سلطنتی فعالیت می‌کرد.
با وجود اینکه مقامات مدت‌ها به بلانت مشکوک بودند، این تاریخ‌شناس برجسته هنر تا سال ۱۹۶۴ به زندگی دوگانه‌اش اعتراف نکرد. این اعتراف نیز تنها پس از آن صورت گرفت که به او وعده مصونیت قضایی داده شد.
آنتونی بلانت پذیرفت که در طول جنگ جهانی دوم، در حالی که به‌عنوان افسر ارشد ام‌آی‌۵ کار می‌کرد، اطلاعات را به آژانس جاسوسی شوروی (کا‌گ‌ب) منتقل کرده است.
بلانت همچنین گفت که پس از جنگ نیز با سرویس اطلاعاتی روسیه در تماس بوده است. در اعترافات بلانت، او از «احساس آرامش عمیق» خود پس از افشای حقیقت صحبت کرده است.
بر اساس اسناد تازه منتشر شده، جزئیاتی درباره میزان آگاهی ملکه از گذشته مشاور هنری‌اش نیز فاش شده است. یک یادداشت نشان می‌دهد که مارتین چارتیریس، منشی شخصی ملکه، در سال ۱۹۷۲ به مایکل هنلی رئیس ام‌آی‌۵ گفته بود که ملکه از جاسوسی بلانت بی‌اطلاع است و اطلاع‌رسانی به او تنها باعث نگرانی‌اش خواهد شد.
در سال ۱۹۷۳ دولت ادوارد هیث تصمیم گرفت ملکه را به‌طور رسمی از گذشته بلانت آگاه کند.
این تصمیم به این دلیل گرفته شد که بلانت مبتلا به سرطان بود و ترس از آن وجود داشت که پس از مرگش، رسانه‌ها بدون ترس از اتهام افترا، داستان‌های مربوط به جاسوسی او و کارش برای خانواده سلطنتی را منتشر کنند.
براساس یادداشت‌های موجود در اسناد «ام‌آی‌۵»، زمانی که الیزابت دوم از خیانت بلانت مطلع شد واکنش بسیار آرامی داشته و گفته است که پیش‌تر نیز در دهه ۱۹۵۰ شایعاتی درباره بلانت شنیده بود.میراندا کارتر، زندگی‌نامه‌نویس بلانت، گفت که او فکر می‌کند ملکه خیلی زودتر از این تاریخ حقیقت را درباره بلانت می‌دانسته است.
وی اضافه کرد که روایت چارتیریس به ملکه «قابلیت انکار قانع‌کننده وقایع» را می‌داد. او گفت: «اگر این حقیقت آشکار می‌شد که ملکه از این ماجرا خبر داشته، بسیار باعث شرمساری می‌بود».
پس از آنکه بلانت در سال ۱۹۷۹ توسط مارگارت تاچر نخست‌وزیر وقت بریتانیا در پارلمان به‌عنوان جاسوس معرفی شد. بعد از آن لقب سلطنتی «سِر» از وی پس گرفته شد و وی از دربار سلطنتی بریتانیا نیز طرد شد.این کارشناس هنر در سال ۱۹۸۳ در سن ۷۵ سالگی درگذشت.
برخی از اسناد تازه منتشر شده امسال در نمایشگاه آرشیو ملی بریتانیا با عنوان «ام‌آی‌۵؛ اسرار رسمی» به نمایش گذاشته خواهند شد.

 
برچسب ها: بريتانيا
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها