گروه بین الملل: مقامهای آمریکایی تنها چند روز پس از آغاز ریاست جمهوری ترامپ اعلام کردند که بیش از ۵۳۰ مهاجر غیرقانونی را بازداشت و "صدها نفر" را از این کشور اخراج کردهاند. سخنگوی ترامپ این اقدام را "بزرگترین اخراج جمعی تاریخ" خواند.
تنها چند روز پس از آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ، مقامهای آمریکایی اعلام کردند که بیش از ۵۳۰ مهاجر غیرقانونی را بازداشت و "صدها نفر" را از این کشور اخراج کردهاند.
کارولین لیویت سخنگوی ترامپ در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) با بیان این که دولت ترامپ "۵۳۸ مهاجر غیرقانونی مجرم" را بازداشت کرده و "صدها نفر را با هواپیماهای نظامی اخراج کرده است" گفت: «بزرگترین اخراج جمعی تاریخ در جریان است.»
با این حال برخی از منابع خبری میگویند که این آمار تفاوت چشمگیری با گذشته ندارد. پیش از این اداره مهاجرت و گمرک آمریکا (ICE) گزارش داده بود که در سال ۲۰۲۳ بیش از ۱۷۰ هزار نفر از مهاجران غیرقانونی یعنی به طور متوسط حدود ۴۶۷ نفر در روز بازداشت شدهاند.
دونالد ترامپ که روز دوشنبه ۲۰ ژانویه (۱ بهمن) به عنوان چهل و هفتمین رئیسجمهور ایالات متحده سوگند خورد، در مبارزات انتخاباتی وعده داده بود که در دوران ریاست جمهوری خود تعداد مهاجران غیرقانونی را به شدت کاهش دهد. ترامپ در مراسم تحلیف خود در روز دوشنبه نیز اعلام کرد که قصد دارد "میلیونها و میلیونها" مهاجر غیرقانونی را اخراج کند.
رئیسجمهور آمریکا همچنین در مرز مکزیک وضعیت اضطراری اعلام کرده و از اعزام سربازان بیشتری به این منطقه خبر داد. کنگره آمریکا که اکثریت آن در دست جمهوریخواهان است نیز در هفتهجاری لایحهای را تصویب کرد که دوره بازداشت برای مظنونان خارجی بدون مدارک اقامت معتبر را افزایش میدهد.
در همین حال، مکزیک خود را برای موج اخراج از کشور همسایه شمالی آماده میکند. دولت مکزیک اعلام کرده است که ۱۲ مرکز پذیرش برای مهاجران اخراجشده از آمریکا ایجاد خواهد کرد: ۹ مرکز برای شهروندان مکزیکی و ۳ مرکز برای افرادی از ملیتهای دیگر. به گفته مقامهای مکزیکی این برنامه پذیرش اخراجیها با نام "مکزیک تو را در آغوش میگیرد" اجرا خواهد شد.
در کشاکش بحثبر سر برنامه مهاجرتی دولت جدید آمریکا، به نظر میرسد که ترامپ در طرح خود برای لغو حق شهروندی آمریکا بر مبنای محل تولد شکست خورده باشد. بر اساس این طرح، کودکانی که در خاک ایالات متحده متولد میشوند، اما والدین آنها به صورت غیرقانونی یا موقت در آمریکا حضور دارند، دیگر به صورت خودکار شهروند ایالات متحده نخواهند شد.
در همین راستا یک قاضی فدرال در ایالت واشنگتن فرمان ترامپ را متوقف کرد و آن را "آشکارا مغایر با قانون اساسی" ایالات متحده دانست. این قاضی به اصلاحیه چهاردهم قانون اساسی استناد کرد که حق شهروندی بر اساس تولد را تضمین میکند. با وجود این، ترامپ اعلام کرده است که این تصمیم را به چالش خواهد کشید.
فرمانی که ترامپ چند ساعت پس از تحلیف خود امضا کرد، مقامهای آمریکایی را از صدور گذرنامه و اسناد شهروندی برای کودکانی که مادران آنها به صورت غیرقانونی یا موقت در خاک ایالات متحده آمریکا حضور دارند و پدران آنها فاقد گذرنامه یا کارت سبز (گرینکارت) هستند، منع میکند.
بسیاری از کارشناسان حقوقی بر این باورند که اصل شهروندی بر اساس محل تولد که در متمم چهاردهم قانون اساسی در سال ۱۸۶۸ آمده است، نمیتواند صرفا با یک فرمان اجرایی لغو شود و برای این کار به اصلاح قانون اساسی نیاز است.
فرآیند اصلاح قانون اساسی در آمریکا بسیار دشوار است و نیاز به دو سوم آرا در هر دو مجلس کنگره و تصویب سه چهارم ایالتهای آمریکا دارد.
تا کنون ۲۲ ایالت آمریکا، از جمله ایالتهای پرجمعیت و تحت کنترل دموکراتها مانند کالیفرنیا و نیویورک، علیه این فرمان شکایت کردهاند. همچنین دو شهر و چندین سازمان حقوق بشری نیز به این شکایتها پیوستهاند.