به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۲ - ۱۴:۵۷
 
۹
تاریخ انتشار : ۱۳۹۲/۰۶/۳۰ ساعت ۱۱:۱۵
کد مطلب : ۱۶۵۱۳
طریق صواب کدام است؟

تعامل و اعتدال یا لجبازی و پافشاری؟

گرئه سياسي: پافشاری دگماتیک بر مواضعی که از منظر عاملینِ به آن، همواره یک پافشاریِ اصولی (!)است؛ هیچگاه راهبرد مناسبی برای حل مشکلات در عرصه سیاست داخلی و خارجی (دیپلماسی) نبوده است. میدان فراخ سیاست‌ورزی همیشه نیازمند راهکارهای تعاملی و اعتدالی است. گاه لازم مي‌شود در این صفحۀ بازی، هوشمندانه امتیاز بدهی تا بتوانی امتیازاتی را برای خود بیاندوزی.
تعامل و اعتدال یا لجبازی و پافشاری؟
كورش شفيعي‌ايران‌نژاد

فردی سرِ شاخه‌ای نشسته بود و آن را از ته، ارّه مي‌کرد.
به او گفتند: مگرآن حکایت را نشنیدی که ؟...
گفت: درخت مال خودم، ارّه مال خودم، سَر و تـهِ شاخه هم مال خودم است، به شما هم هیچ ربطی ندارد!
افتاد زمین دست و پایش پاره شد.
به او گفتند: دیدی؟! ...
گفت: هر چه که پاره شد مال خودماست. به شما هم هیچ ربطی ندارد!...
کلی خون از جوارحش جاری شد...
گفت: خونِ خودم است، ربطی هم به شما ندارد!...
یکی گفت: دوستانه سؤالی بپرسم؛ حقیقت را خواهی گفت؟
گفت: بپرس!
پرسید: واقعاً خود مي‌دانی که چه مي‌کنی؟...
جواب داد: هیچ! دارم بر سر مواضع و حرف‌هایم پافشاری می‌کنم! ...

-----------------------
اندیشۀ بردِ مطلق -که به تمامت خواهی تعبیر می‌شود- در واقع نوعی زیاده خواهیِ افراطی است که البته هرگز راه به جایی نمی برد. آنچه در صحنۀ پیچیده و پر متغیر معادلات سیاسی، واجد اهمیت است و باید بعنوان یک استراتژی کلان مورد توجه قرار گیرد، همانا سوق دادنِ جریانِ بازی به سمت نتیجۀ "برد-برد" است.اگر بازیگران این بازی بتوانند اهداف خود را چنان تعریف کنند که ذینفعانِ هردو سوی این نبرد؛ در پایان، خود را مغبون و شکست خورده نبینند، در حقیقت بازی را با پیروزی به پایان برده اند و به جای "زهری تلخ"، شربت شیرینِ کامیبابی را سر خواهند کشید...

هر روز که از عمر دولت "تدبیر و امید" سپری مي‌شود؛ این نامگذاری با مسمّا تر مي‌نماید. در عرصۀ سیاست داخلی؛ میتوان به انتخاب خوب و هوشمندانۀ وزرا و معاونین، نحوۀ تعامل با ارکان حکومت و قوای تقنینی، قضائی و نیروهای نظامی و انتظامی اشاره کرد. اقداماتی که همه در راستای خواست ملت در 24 خرداد و نشانگر اصلاح در رویکردهای قبلی و تفوّق گفتمان اعتدال بوده است.

بکارگیری ادبیاتِ تکریم/ احترام/ اعتدال، توأم با منطق و خیرخواهی، کلید بسیاری از قفلهای بسته ای شده است که آثار اصلاحیِ آن در کاهش تنش های بی حاصلِ داخلی، اتفاقات مبارک در عرصۀ فرهنگ، آزادی زندانیان سیاسی و... کاملاً مشهود است. اکنون هیچ نیازی نیست تا برای مشاهدۀ رنگ امیدی که اینروزها در جامعه پاشیده شده، خود را به زحمت اندازیم چراکه «اظهرمن الشمس» است.

احساس کرامت و عزّت، اندک اندک به جمع قاطبۀ ایرانیان بازگشته و این حس و حال، دیگر ناشی از شعارهای پوپولیستیِ مقطعی و زودگذر نیست تا به طرفة العینی به فراموشی سپرده شود. در دولت "راستگویان" دیگر نیازی نیست که برای انطباق آمار دولتی با واقعیات جامعه، به همۀ حواس و جوارح خود فشار بیاورید تا دست کم قسمتی از آن را برای خود باورپذیر سازید. امروز واقعیتِ این جمله بر همگان آشکار شده است که: «همۀ مردم را میتوان برای مدتی فریب داد و عدۀ کمی را هم میتوان برای همیشه فریفت؛ ولی همۀ مردم را نمیتوان برای همیشه فریب داد»...

دولت تدبیر و امید، البته به مهمترین دغدغۀ فکری ملت – اقتصاد و معیشت- نیز توجهی مدبرانه دارد. ریشه یابیِ اساسیِ مشکلات اقتصادی- معیشتیِ سالهای اخیر، مهم ترین گام در این مسیر است. در داخل کشور؛ سپردن کار اقتصاد به افراد مجرب، کاربلد و شایسته، و پرهیز از اقتصاد دستوریِ غیرکارشناسانه و تصمیمات خلق الساعه؛ و در خارج کشور، تلاش برای تنش زدائی و کاهش تحریمهای کمرشکن و ظالمانه، از اقدامات بنیادینی به شمار مي‌روند که میتوانند حماسۀ اقتصادی را رقم بزنند.

باری؛ موفقیت در حصول تعامل و گفتگوی سازنده در عرصۀ دیپلماسیِ خارجی و شکل دادن بازی "برد-برد" در عرصه های به بن بست رسیدۀ روابط بین الملل، سریعترین و بیشترین تأثیر را در اقتصاد بیمار و در حال احتضار کشور خواهد گذاشت و عاملی اساسی در جهت بهبود اوضاع سخت معیشت ملت خواهد بود.

اینکه رئیس جمهور و تیم دیپلماسیِ خارجی دولت، مورد توجهِ "مثبتِ" افکار عمومی جهان واقع شوند؛ اینکه قدرتهای بزرگ جهانی در مقابل رفتار و گفتار عاقلانه و مدبرانۀ دولتمردان ما، خود برای انجام گفتگوی احترام آمیز پیشقدم گردند و لحظه شماری نمایند؛ اینکه امروز مقامات و رؤسای تمام کشورهای تأثیرگذار در معادلات جهانی- که قبلاً حتی پاسخ نامه های متعدد رئیس سابق دولت ایران را نمی دادند-، برای ملاقات با رئیس‌جمهوری کشورمان به شدت ابراز تمایل نمایند؛ اینکه قدرتهای غربی با لغو تحریم های کشتیرانی، بانکها و مؤسساتایرانی و اقدامات دیگری از این دست، نشانه هایی عینی برای عزم خود برای تعامل ابراز نمایند، فرصت مغتنمی است که هیچگاه با سخنرانیهای جنجالیِ بی دستاورد برای صندلیهای خالیِ مجمع عمومی سازمان ملل، قابل تأمین نبود...

امید و تدبیر، اعتدال و احترام، راستگویی و مصلحت اندیشی؛ همراه با نرمش و انعطافی از سرِ عزت و حکمت و مصلحت، قطعاً ما را به سوی گشودن تمام قفلهای بسته، و سربلندی و شادی و افتخار برای کشور عزیزمان رهنمون خواهد شد ، همچنانکه در نقطۀ مقابل؛ پافشاری لجبازانه و بی تدبیر بر خواسته ها، اصرار بر دیپلماسیِ مذاکره برای مذاکره و انجام سخنرانیهای خودمحور و چالش برانگیزِ دشمن افزا، کشور را به ورطه ای کشانده بود که در صورت بی توجهی به خواست ملت مبنی بر اصلاح و تغییر رویه های ناصواب، پایانی جز پشیمانی و سرافکندگی بر آن متصور نبود.

سعید
۱۳۹۲/۰۶/۳۰ ۱۱:۳۴
داستان واقعیه هرچند قدیمیه اما در مورد سیاست های دولت قبلی کاملا صادق. زنده باد روحانی . پاینده باد خاتمی . جاودان هاشمی (131637)
۱۳۹۲/۰۶/۳۰ ۱۲:۲۲
قطعا" تعامل و اعتدال در پیشرفت اداره کشور کارساز خواهد بود (131684)
کارمند
۱۳۹۲/۰۶/۳۰ ۱۲:۵۰
اگه بزارن همه چی درست میشه ، اگه بزارن........ (131711)
سعید
۱۳۹۲/۰۶/۳۰ ۱۴:۰۶
از ماست که بر ماست . همش خودمونیم که سر خودمون میاریم . ایشالا این دفه اساسی درست میشه . (131791)
مصطفی
۱۳۹۲/۰۶/۳۰ ۱۳:۲۶
دست نویسنده درد نکند . مطلب منطقی و خوبی بود (131746)
ج.م
۱۳۹۲/۰۶/۳۰ ۱۴:۳۹
عموما «پافشاری» بعد مثبت و « لجبازی» بعد منفی در تمامی مذاکرات دارند. پافشاری وقتی است که شخص به منطقی بودن اصول، سودمند بودن مواضع و .. اعتقاد دارد در حالیکه لجبازی بر عکس آن و صرفا بدلیل عدم تمایل بازگشت به عقب است. پافشاری می تواند اهرمی در مذاکرات سطوح بالا جهت گرفتن امتیاز از طرف مقابل باشد لیکن لجبازی بیشتر اهرم دوران (یا تفکر ) کودکی است که فقط در مقابل والدین پاسخ گوی خواسته هاست. بعد از انقلاب لجبازیهای زیادی در عرصه های داخلی و مناسبات سیاسی خارجی اتفاق افتاده که دست کشورمان را از فرصتهای بسیار خوب دور کرده است. امید است که همه از لجبازی احتراز کنند و خواسته ها رااصولی و با منطق پیشنهاد کنند. (131820)
عادل
۱۳۹۲/۰۶/۳۰ ۱۴:۵۷
صبر میکنیم تا ببینیم نتیجه سفر دولت کلید سازان چه خواهد شد و قفل کدامین درب از درهای ممنوعه ی تحریمهای جهانی در نیویورک به دست این هیات امیدوار و مدبر گشوده خواهد شد! یا حضرت ایوب تو دریاب وطن را... (131832)
م.م
۱۳۹۲/۰۶/۳۰ ۱۵:۲۷
لجبازی در امور شخصی ایرادی ندارد چون خوب و بدش پای خودشه به عبارتی «دست و پای خوش پاره میشه»، اما در عالم کشورداری اصلا خوب نیست، چون ضررش را مردم میبرد نه مملکت دارانی مصمون از نتایج بد آن هستند. (131856)
بابک
۱۳۹۲/۰۶/۳۰ ۱۵:۴۹
بسیاری از بزرگان علم مدیریت،10 ویژگی مدیران موفق را بدین صورت معرفی کرده اند :
1. انتخاب دقیق اعضای تیم
2. روابط عمومی قوی
3. پرهیز از دادن وعده های سرخرمن
4. داشتن اعتبار
5. پذیرش نداشته ها
6. تقویت روحیه تیمی
7. ایجاد خودباوری در کارمندان
8. احترام به زیردستان
9. اجازه مشارکت دادن به کارمندان
10. داشتن آرامش و آرامبخش بودن
جای خالی تمام ویژگیهای فوق را در مدیریت دولتی (چه در سطح کلان و چه در سطح خرد) کشور در چند سال اخیر به وضوح شاهد بودیم.
به اعتقاد بنده، دلیل اقبال سیاستهای داخلی و خارجی دولت تدبیر و امید نیز مشاهده ویژگیهای مذکور در دولتمردان جدید می باشد. (131875)
ناشناس
۱۳۹۲/۰۶/۳۰ ۱۶:۲۲
همش بخاطر منافع اقتصادی خود شونو و نوچه هاشونو !!!
لجبازی چیه آقا؟؟؟
اتقاقا خیلی هم آدمهای باهوشی هستند (131894)
vakazemi@yahoo.com
Netherlands
۱۳۹۲/۰۶/۳۰ ۱۶:۲۶
با ارزوي موفقيت براي جناب دكتر روحاني و با تشكر إز مواضع هوشمندانه و منطقي توأم با حفظ منافع و احترام متقابل ، بعرض ميرسانم كه دستاوردهاي بيشين اين عملكرد مدبر انه حتي در خارج إز مرزهاي ايران عزيز هم قابل لمس و قابل باور و مشهود است. موفقيت شما و همه همكارانتان را آرزومندم. صميمانه ترين سلامهاي ما را إز اين سوي دنيا بذيرا باشيد.
وحيد - هلند. 21 sep (131899)
ایرانی
۱۳۹۲/۰۶/۳۰ ۱۸:۲۲
چقدر نویسنده فرزانه وخردمتدی بوده این مطالب راکه حرف دل ملت ایران است نوشته (131939)
سامان
۱۳۹۲/۰۶/۳۰ ۱۸:۴۸
لجبازی کار نادانهاست مردم ما اهل منطقند امیدواریم سران ماهم مثل مردم باشند. (131949)
کوشان
۱۳۹۲/۰۶/۳۰ ۱۹:۳۵
الحق که زیبا گفتی برادر:
سخنرانیهای جنجالی و بی و سرو ته و مچگیرانه(!) مانند انکار هولوکاست و نسبت دادن حادثه ی 11 سپتامبر به خود امریکائی ها(!!) چه دستاوردی برای ما داشت؟ جز اینکه دشمنان خود را جری تر کنیم و عده ای افراطی در داخل و خارج برایمان هورا بکشند و مثلاً قهرمان شویم؟!... قهرمان ملی کسی است که مشقت برای ملتش به بار نیاورد. وگرنه سخنرانی جنجالی برای صندلیهای خالی سازمان ملل اگر مشکلی از مشکلات ما حل نکند و کاغذپاره های تحریم را به بزرگترین معضل صدسال اخیر کشور بدل کند، چه فایده ای دارد و چه بهره ای از عقلانیت برده است؟ (131962)
۱۳۹۲/۰۶/۳۰ ۱۹:۳۶
آقای روحانی باید خیلی مواظب باشد گول نخورد. آمریکا نمی تواند از موضع امپریالیستی پایین بیاید. ایران باید گفتگو کند ولی گول نخورد و سعی کند دست اینها را بخواند. بدانید که آمریکا در این بازی خیلی زبل است. آمریکا هدفش تجزیه ایران است و بس. (131964)
طوفان
United Kingdom
۱۳۹۲/۰۶/۳۰ ۲۰:۴۶
همونطور که گفتین تغییراتی که در سیاست داخلی اعمال شده کاملا محسوسه، در سیاست خارجی ما ناگزیر به تعامل و انعطاف در خواسته هایمان هستیم زیرا همگی طعم تلخ پافشاری را چشیده ایم و می دانیم که تمامی فشارها بخصوص فشارهای اقتصادی که نتیجه تحریمهاست، متوجه ما ملت است. (132017)