شاید بیشتر کسانی که این تراکتها به دستشان میرسید در ابتدا گمان میکردند که این هم یک همایش دولتی دیگر است که بصورت نمادین توسط یک نهاد رسمی برای رفع تکلیف برگزار میشود. اما سادگی و ارزانقیمت بودن و محدودیت این تبلیغات و همچنین تمایل جوانان توزیعکننده آن به بحث با مردم در خصوص اصلاحطلبی و مسائل سیاسی نکتهای بود که نشان میداد این همایش با سایر برنامهها تفاوت دارد.
خرداد متفاوت اصلاحطلبان
به گزارش سلام نو، این بار هم اعضای یکی از گروههای جوان اصلاحطلب به نام سازمان دانشجویی بود که با طی کردن مراحل دشوار اخذ مجوز و دادن تعهدات گوناگون به نهادهای مختلف پیشقدم شده بودند تا شهروندان و فعالین دانشجویی و جوان اصلاحطلب دیگر را میزبانی کنند. سازمانی که با عبور از مشکلات فراوان و برگزار کردن همایش عمومی «آینده سیاسی ایران» در آذرماه امسال توانسته بود خط شکن برگزاری برنامههای عمومی سیاسی اصلاحطلبان در سطح پایتخت شود تا پس از آن جلسات و نشستهای عمومی دیگر نیز بتوانند مجوز برگزاری بگیرند. نکته شایسته تقدیر فعالیت این گروه جوان اصلاحطلب هم این است که با وجود عدم پشتیبانی مالی از سوی حزب مربوطه و وجود فشارها و مشکلات فراوان سیاسی، حتی هزینههای مالی برنامههای سازمان دانشجویی هم توسط دانشجویان و جوانان عضو این تشکیلات تامین میشود و از مال و جوانی خود خرج میکنند تا علاوه بر جلسات فکری و تشکیلاتی خود، همایشهایی را نیز برای بازخوانی اندیشه حضرت امام(ره) برگزار کنند.
خرداد امسال متفاوت از سالهای گذشته بود و در آن جوانان اصلاحطلب کشور، بیش از ده همایش و سخنرانی مختلف را در شهرستانها و استانهای مختلف برگزار کردند. اما هشتم خرداد نوبت پایتخت ایران بود تا صدای اصلاحطلبی در آن شنیده شود. نکته خاص این مراسم که باعث عصبانیت افراطیون شده بود هم موضوع آن بود. «امام» سوژهای است که افراطیون سالهاست تلاش دارند تا آن را مصادره کنند اما این همایش اثباتی بود از قرابت واقعی این اندیشه به جریان سنتی خود که همان خط امام دیروز و اصلاحطلبی امروز است.
سخنان صریح نسل دوم اصلاحطلبان در حضور نسل اول
مقرر شده بود در این همایش آیتالله محمد موسوی بجنوردی(عضو شورای مرکزی مجمع روحانیون مبارز) و آیتالله حسین موسوی تبریزی(دبیرکل مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم) به همراه چند تن از جوانان اصلاحطلب سخنرانی کنند. اما در حین مراحل اخذ مجوز و با تاکید بعضی نهادهای خاص، سخنرانی برخی از جوانان اصلاحطلب از کنداکتور برنامه حذف شد و آیتالله موسوی بجنوردی هم برای عمل به وصیت آیتالله زرندی ناچار شد جهت خواندن نماز بر پیکر ایشان به کرمانشاه برود و نتواند در این همایش حاضر شود. به جای وی غلامعلی رجایی، مشاور آیتالله هاشمی رفسنجانی بود که سخنرانی در این نشست خاص را قبول کرد.
پخش کلیپی که توسط باشگاه جوانان اصلاحطلب ساخته شده بود و همچنین فیلم کوتاهی که توسط موسسه تنظیم و نشر آثار امام(ره) به همایش ارسال شده بود، فضای خاصی را در سالن معروف کانون توحید تهران حاکم کرده بود. سخنرانی دو تن از جوانان اصلاحطلب نیز متفاوت از معمول بود. یکی از آنان در عین رعایت ادب، جسورانه برخی از کنشهای نسل گذشته اصلاحطلبان را به نقد کشید و از اندیشه بایسته و شایسته اصلاحطلبی گفت و دیگری هم پس از تجلیل از نوع نگاه بنیانگذار انقلاب به جوانان، 14 راهکار عملیاتی را به اصلاحطلبان توصیه کرد.
این مباحث در حالی از سوی سخنرانان جوان مطرح شدند که علاوه بر آیتالله موسوی تبریزی و غلامعلی رجایی، فعالین اصلاحطلب دیگری چون محمدعلی ابطحی، علی شکوری راد، نجفقلی حبیبی، فخرالسادات محتشمیپور، جهانبخش خانجانی، شهربانو امانی و آذر منصوری هم مستمع دقیق اظهارات بودند و چهرهشان نشان میداد که نقدهای طرح شده را قبول دارند و آنها را سازنده میدانند.
احمد منظمی: قطار اصلاحطلبی باید بتواند همه را سوار کند
امیر احمد منظمی، فعال جوان اصلاحطلب و نائب رئیس سابق سازمان دانشجویی در سخنرانی خود با بیان این نکته که امروز نیاز به نقد اساسی و سازنده برای اصلاحطلبان وجود دارد، گفت: بعد از ۲ خرداد ۷۶ بعضی افراد دچار هیجانزدگی شدند و باعث به وجود آوردن تندرویهایی شد که ما جوانان امروزه هزینه آن را پرداخت میکنیم.
منظمی بیان کرد: موضوع به شکلی شده که گویا دیوار بیاعتمادی بین افراد شاخص نظام و جریان اصلاحطلبی به وجود آمده است. فضای به گونهای پیش رفته است که ما جوانان امروز باید انرژی زیادی را صرف اعتماد سازی کنیم و مثلا برای برگزاری چنین همایشی باید تعهدهای مختلف بدهیم و پاسخگوی سوالات گوناگون به افرادی باشیم که برای این کار حقوق دریافت میکنند. این در حالی است که ما از عمر و وقت خود هزینه میکنیم و جوانی خود را پای آرمانها و ارزشهایی میگذاریم که در چهار چوب انقلاب اسلامی هستند.
این فعال اصلاحطلب بیان کرد: اهداف و آرمانهایی که ما به دنبال آن هستیم چیزی جز آرمانهای اصیل امام نیست. چرا باید هر روز شاهد تهدید، هر ماه احضار و هر سال شاهد بازداشتها باشیم؟ اصلاحطلبان یار واقعی امام بودند و اگر اصلاحطلبان برخی نهادها را به امان خدا رها نمیکردند، امروز افرادی غیر انقلابی در بدنه و راس آنها قرار نمیگرفتند که دائما در فعالیتهای ما اخلال ایجاد کنند. بزرگان ما کار حزبی را به درستی و به آن شکل باید انجام میشد انجام ندادند. به طوری که برخی از احزاب به بنگاههای سیاسی تبدیل شدند که هم و غم آنها رسیدن به قدرت بود و بعد از رسیدن به قدرت برنامه خاصی نیز نداشتند.
این عضو سازمان دانشجویی تاکید کرد: امروز کار تشکیلاتی واقعی و جدی مغفول مانده است. باید اندیشه اصلاحطلبی را در کشور جا بیندازیم. اندیشه اصلاحطلبی باید مانند قطاری باشد که در مسیر حرکتش همه را سوار کند، نه آنکه در هر ایستگاه عدهای از آن پیاده شوند. اندیشه اصلاحطلبی باید فواصل اجتماعی را پر کند و اتحادساز باشد. اندیشه اصلاحطلبی باید برای همه اقشار مردم هم قابل درک باشد، نه آنکه فقط در محافل روشنفکری و دانشگاهی باقی بماند. باید به گونهای کار تشکیلاتی کنیم که صدای اصلاحات به تمام روستاهای کشور برسد و همه با آن ارتباط برقرار کنند.
احمد منظمی ادامه داد: اندیشهای که ما به دنبال آن هستیم متفاوت از اندیشههای برخی از به ظاهر اصلاحطلبانی است که به چیزی جز منافع شخصی خود فکر نمیکنند. ما میخواهیم کشوری داشته باشیم که شهروندان فقط به خود فکر نکنند و در تصمیمگیریهای خود به منافع همه ملت توجه کنند. ما میخواهیم نشان دهیم اصلاحطلبی برای کشور و نظام نه یک تهدید، بلکه فرصتی است که با استفاده درست از آن ایران به الگویی برای تمام دنیا تبدیل خواهد شد. این فعال جوان اصلاحطلب در پایان تاکید کرد: پیروزی ما شکست هیچ کس نیست. قطعا اعتماد به جوانان میتواند مشکلات را برطرف کند.
رجایی: مردم به دولتی رای ندادند که بترسد
مشاور آیتالله هاشمیرفسنجانی در سخنان خود ضمن انتقاد از شرایط حاکم بر کشور طی دولتهای احمدینژاد به بیان نکاتی درباره رفتار امام(ره) و شرایطی که امام(ره) در قید حیات بود پرداخت. غلامعلی رجایی با تاکید بر اینکه «باید بیش از آنکه الان هست قدر امام(ره) و راه ایشان را دانست» گفت: «امام(ره) عقیده داشت که همه مردم انقلاب کردند و باید همه سلایق در جامعه وجود داشته باشند.» مشاور هاشمیرفسنجانی در ادامه به جملهای از امام اشاره کرد، که در هواپیما و هنگام آمدن به ایران از ایشان پرسیده شده چه احساسی دارید و ایشان گفتهاند؛ هیچ. اصل فیلم به این صورت نیست، به امام میگویند به خبرنگاری که کنار شماست کاری نداشته باشیم و امام گفتند هیچ.
او تصریح کرد: «مگر میشود امام برای بهمیانمردمآمدن احساسی نداشته باشند.» مشاور هاشمیرفسنجانی گفت: امام بهندرت از خود میگفت و هرچه میگفت از کرامت و ارزش مردم بود. از نظر امام و شاگردان او حکومت امانتی است دست حاکم و رای مردم تزیینی نیست. نگاه آن مرد به مردم کاربردی نبود، به بندگان خدا نگاه میکرد. ایشان بهندرت از خود سخن میگفتند و در تمام حرفهایشان ارزش را به مردم میدادند. از نظر امام حکومت امانتی بود در دست حاکم. مگر امام نگفت شنود حرام است؟ مگر امام نیروهای مسلح را از دخالت در سیاست منع نکرد؟
او با بیان اینکه «مردم مثل دوم خرداد رای خود را پیدا کردهاند» گفت: اگر هوشمندی آیتالله هاشمی نبود، اتفاقات ناخوشایندی برای نظام تکرار میشد. مگر آقای هاشمی و آقای خاتمی فرزندان امام نیستند؛ مگر امام(ره) برای سلامتی آقای هاشمی دعا نمیکردند، پس چرا در تلویزیون آنها را تخریب میکنند؟ رجایی گفت: حقوق ملت از نظر امام(ره) مسلم و قطعی بود و امام نگاه توحیدی و عرفانی به مساله حاکمیت داشتند. گاهی در دیدار امام با دولت موسوی که در دهه فجر پخش میشود، امام(ره) به یکایک اعضای دولت اشاره میکند و میگوید که هیچ یک از شما نقشی در انقلاب ندارید و برای خودم هم هیچ نقشی قایل نیستم، این در حالی است که امام(ره) خود سلسله جنبان انقلاب هستند.
او با اشاره به این نکته که «امام همواره تاکید داشتند به مردم دروغ نگویید»، گفت: اما چقدر در این سالها دروغ گفتند و مدعی شدند که پاکترین و کارآمدترین دولت را دارند. اگر اینها برای حافظه تاریخی ملت ارزش قایل باشند اینگونه حرف نمیزنند. رجایی تاکید کرد: دولت روحانی ۲۰ سال زمان نیاز دارد تا طرحهای نمایشی دولت قبل و چالشهای ایجادشده در سیاست خارجه را درست کند. مشاور هاشمیرفسنجانی افزود: دولت روحانی باید بداند دولتی است که بر اساس تغییر به آن رای داده شده و مردم نمیپذیرند که به خصوص در مورد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت کشور با نیروهای طرفدار دولت با تمسخر رفتار شود.
او گفت: مردم به دولتی رای ندادند که بترسد و مماشات کند، فرصتها از دست میرود. همان طور که در سیاست خارجی قدمهای خوبی برداشته شده، در داخل هم این قدمها سریعتر و انقلابیتر برداشته شود. رجایی در پایان پیرامون پایان حصر و گشایش در وضعیت زندانیان ابراز امیدواری کرد.
تاکید ساعده سیما بر ۱۴ نکته محوری
ساعده سیما، فعال جوان اصلاحطلب نیز در این سخنرانی خود گفت: ما در اینجا جمع شدهایم تا از کسی سخن بگوییم که هم امام ملت بود و هم پدر امت و امروز ۲۵ سال از نبودنش میگذرد؛ از نبودن مردی که امید جوانان دوران بود، کسی که به جوانان اعتماد داشت، مردی که بر اندیشه و قدرت جوانان اتکا کرد، تا آنجا که انقلاب اسلامی را هم با اعتماد به آنها رقم زد. کسی که به این کلام امیرمومنان (ع) یقین داشت و آن را سر لوحه کار قرار داد که فرمودهاند «هنگامى که در پیشامدى احتیاج به مشورت داشتى، ابتدا به جوانان مراجعه نما زیرا که آنان ذهنى تیزتر و حدسى سریعتر دارند. سپس آن را به نظر بزرگسالان و پیران برسان تا پیگیرى نموده، عاقبت آن را بسنجند و راه بهتر را انتخاب کنند زیرا تجربه آنان بیشتر است.»
دبیر روابط عمومی سازمان دانشجویی گفت: نسل اول انقلاب که اکنون هر کدام سیاستمدارانی خبره و کارکشته شدهاند، مدیون همان فرصتی هستند که امام در دوران جوانیشان به آنها داد تا بتوانند خود را ثابت کنند و شایستگیشان را نشان دهند. به عنوان مثال در دورههای اول و دوم جوانان زیادی وارد مجلس شدند که رییس جمهور فعلی یعنی جناب آقای روحانی یک نمونه از آنان است.
سیما افزود: سالها گذشت و این ما نسلهای بعد انقلاب بودیم که کودکی و نوجوانیمان را گذراندیم، بزرگ شدیم، پا گرفتیم و تاریخ را ورق زدیم، خواندیم و شنیدیم و دیدیم و عقایدمان شکل گرفتند و امروز به جایی رسیدهایم که تاریخ را میسازیم. متاسفانه در سالهای اخیر شاهد هر گونه ناراستی و بیاخلاقی بودیم تا آنجا که همه چیز به پوستین وارونهای بدل شد، نازیبا و کژ و بدگون.
وی در ادامه گفت: عدهای که تنها دنبال منافع شخصی خود بودند، سعی در مصادره کردن باورهای مردم به سمت خود داشتند. اینان فراموش کردند که حکومت تنها امانتی است که از جانب مردم به والیانشان سپرده شده است. دین، مردم، انقلاب، امام شهدا و هر آنچه که به باور و عقیده مردم مربوط میشد را در حصر خود گرفتند و جلوی هر تفکر و قرائت مخالفی ایستادند. این جریان با خودی و غیر خودی کردن جامعه مردم را نسبت به این مسائل و مفاهیم دلسرد کرد. نتیجه این رفتار چیزی جز مهجور ماندن یاران واقعی امام و انقلاب نبود.
این فعال اصلاحطلب با اشاره به امید و ایمان جوانان اصلاحطلب گفت: دوباره قدم در راه گذاشتیم و با گامهای استوار در این مسیر پیش قدم شدیم. چنان با انگیزه بودیم که توانستیم بزرگان را هم با خود همراه کنیم و نشان دادیم که نیروی جوانی ما در کنار تجربه بزرگان هر ناممکنی را ممکن میکند. از گذشته درس گرفته و از تکرار آن هراسان بودیم. از اتحاد گفتیم و بر وحدت پافشاری کردیم، آنچنان که نتیجه این اقدامات را در ۲۴ خرداد ۹۲ دیدیم. در یک سال گذشته از تدبیر دولتمردان حمایت کردیم، اما مجیزگوی بیچون وچرای دولت نشدیم. آموخته بودیم که تعریف و تمجید یکطرفه ما را به بیراهه میکشاند. برای تحقق وعدههای داده شده از نقد منصفانه غافل نشدیم. مطالبتمان را در خاطر داریم و آنها را یادآوری میکنیم تا همه بدانند که ما تنها بر مبنای شور و هیجان وارد عرصه نشدیم. ما جوانان آمدهایم تا شعور را حکمفرما کنیم. با خود عهدی بستهایم که بر آن پایداریم. این بار همانطور که میدانستیم چه میخواهیم، مطالباتمان را از همه اصلاحطلبان و دولت بر آمده از تدبیر و امید مطالبه میکنیم.
ساعده سیما با تاکید بر ۱۴ مورد ادامه داد: ما جوانان بر این باوریم که راه حل مسائل و مشکلات به دور از هرگونه افراطیگری تنها از طریق اصلاحات و اعتدال میگذرد و این مهم میسر نمیشود جز با ایجاد احزاب قوی و کارآمد، یادگیری کار تشکیلاتی و ایجاد تشکیلات منسجم و توانمند، بهبود روشها و منشهای فعالیتهای سیاسی گذشته، بازاندیشی در اندیشهها و تعاریف اصلاح طلبانه با توجه به تغییرات اجتماعی، مرور دقیق اهداف و به روز کردن آن بر مبنای تاریخ یک دهه گذشته، لزوم توجه به جوانان و به کارگیری شایستگانشان به عنوان مدیران و مشاوران جوان در کنار بزرگان، توجه اساسی به آگاهی بخشی عمومی، توجه بیشتر به افزایش دانش و توانایی فردی فعالین اصلاحطلب، برانگیختن حس مسوولیت پذیری اجتماعی در اقشار مختلف جامعه، حساس کردن جوانان و دانشجویان نسبت به امور کشور، توجه به توسعه فرهنگی و اقتصادی در کنار توسعه سیاسی، به اثبات رساندن خود در فضای سیاسی کشور و تثبیت نسل دوم اصلاح طلبی، به رسمیت شناساندن خود در فضای قانونی سیاست کشور و عدم عدول از چارچوبها و پذیرش اشتباهات گذشته و نگاه امیدوارانه به آینده.
وی در پایان بیان کرد: اکنون نسلهای دوم و سوم انقلاب که یا امام را ندیدهاند و یا امام تنها خاطرهای از دوران کودکیشان است از شما بزرگان میخواهند که بر همان سیره با جوانان رفتار کنید. همگی به خاطر داشته باشیم این سخن پیامبر (ص) را که فرمودند: «براى جوانان در مجالس جاى باز کنید، و امور نو و جدید را به آنان تفهیم کنید، چرا که این گروه جایگزین شما و درگیر مسائل جدید خواهند شد.»
آیتالله موسوی تبریزی: با اراده جوانان جریان اصلاحات ادامه دارد
دبیرکل مجمع محققین ومدرسین حوزه علمیه قم سخنران بعدی این همایش بود. وی گفت: این افتخاری است برای ما که آگاهی و تدبیر جای قهر را در جامعه گرفت. آیتالله سیدحسین موسوی تبریزی اظهار کرد: خدا را شکر که با اراده جوانان جریان اصلاحات ادامه دارد، همینکه مایوس نشدید و آمدید خوب است، این جوانان بیش از ما ناراحتی دیدهاند؛ چراکه احساسات پاک و لطیف جوانیشان در این دوران خدشهدار شد. صبر کردند و مقاومت نشان دادند و با هوشیاری، عقل و تدبیر در زمان درست و در نقطههای آخر انتخابات کار خود را شروع کردند و به نتیجه رسیدند.
وی تاکید کرد: حضور جوانان بسیار موثر و تاثیرگذار خواهد بود؛ چراکه ما می دانیم این جوانان به دنبال پول و مقام و سیاست نیستند و دلشان برای مردم می سوزد. وی با اشاره به عنوان همایش مبنی بر «اگر امام زنده بود...»، گفت: موضوع این همایش بسیار مهم است؛ باید بیشتر در موردش صحبت کرد، امام(ره) قبل از آنکه یک فرد سیاسی یا رهبر باشد یک مسلمان واقعی و شیعه حضرت علی (ع) بود. شاه دوبار از ساواک خواست تا صادقانه مهمترین و تاثیرگذارترین روحانی را در آن دوران شناسایی کند و هر دوبار به نام امام خمینی(ره) رسید.
دبیرکل مجمع محققین ومدرسین با بیان اینکه «برادرانه توصیههایی به آقای روحانی دارم» گفت: یکسری رسمهایی که در چند سال گذشته شکل گرفته باید از بین برود؛ مثلا اینکه به شهری سفر میکند و مردم به استقبالشان میآیند. این حرکتها رویه خوبی نیست. امام(ره) نمیگذاشتند که حتی یک نفر پشت سرشان حرکت کند. علاقه امام(ره) بود که خودشان را مطرح نکنند. به یاد دارم در جلسهای آقای فخرالدین حجازی که نماینده مجلس آن زمان بودند از امام بسیار تعریف کردند. ایشان ناراحت و عصبی شدند و با تعجب به آقای حجازی گفتند چرا این حرفها را میزنید. حضرت امام(ره) در عوض از کسانی که انتقادی بیان میکردند و یا نکتهای را متذکر میشدند بسیار استقبال میکردند، امام خمینی(ره) تابع خالص حضرت امیرالمومنین(ع) بودند.
وی همچنین گفت: امام(ره) در تمام دوران انتخابات مجلس هم و غمشان این بود که تمام اقشار در انتخابات شرکت کنند. وی با اشاره به رابطه مجتهدین و سیاست نیز گفت: امام(ره) معتقد بودند، یک موقعی مسالهای صورت نگیرد که فقط روحانیون سیاست را در دست بگیرند و دیگر مردم نتوانند وارد سیاست شوند.
عصبانیت افراطیون
طبیعی بود که برگزاری موفقیتآمیز این همایش در تهران، باعث عصبانیت بیشتر فعالین و رسانههای جریان افراطی خواهد شد. هرچند که خبرنگاران رسانههای افراطی چون خبرگزاریهای نسیم و باشگاه خبرنگاران جوان بدون دعوت و بی هماهنگی قبلی سعی داشتند که به شکلی وارد این همایش شوند، اما سرحلقه رسانههای افراطی یعنی روزنامه کیهان بود که امروز در گزارشی با عنوان «همایش امامشناسی یا میتینگ حمایت از دشمنان امام؟» که سراسر تهمت و افترا بود، به برگزار کنندگان این مراسم حمله کرد و به این شکل دستورات و سفارشاتی را به برخی حلقههای خاص سیاسی صادر کرد. شاید بیشتر عصبانیت افراطیون از برملا شدن تظاهر دروغینشان به اندیشه امام باشد که با اینگونه برنامهها بیش از پیش تشریح خواهد شد.
گفتنی است که این سومین گزارش تخریبی کیهان علیه سازمان دانشجویی بود. این سازمان از سال 89 فعالیت خود را در حزب اسلامی کار آغاز کرد و در فضای بسته سیاسی آن زمان سعی کرد تا با اتکا به ایمان و تلاش خود، تشکیلاتی جدید و جوان در عرصه اصلاحطلبی ایجاد کند. این بار هم جوانان اصلاحطلب بودند که مانند آنچه در انتخابات 92 انجام دادند، هوشیارتر و جلوتر از بزرگترهایشان وارد میدان شدند و با برگزاری میتینگها و سخنرانیهای مختلف صدای اصلاحطلبی را به سراسر کشور رساندند.