به روز شده در ۱۴۰۳/۱۰/۲۶ - ۱۸:۱۸
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۴۰۲/۱۱/۲۲ ساعت ۱۸:۳۷
کد مطلب : ۴۵۵۳۷۵

هراس‌افکنی طالبان با امر به معروف و نهی از منکر

گروه بین‌الملل: وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان به رهبری شیخ خالد حنفی، چهره تندرو مذهبی و نزدیک به ملا هبت‌الله آخوندزاده، رهبر این گروه، قصد دارد به نهادی مقتدر در میان حکومت و سرکوبگر در میان شهروندان تبدیل شود.
هراس‌افکنی طالبان با امر به معروف و نهی از منکر
وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان بر اغلب بخش‌های حکومت این رژیم نظارت می‌کند و با اختیارات و صلاحیت‌هایی که دارد، در حکومت طالبان به «ابر وزارت» تعبیر می‌شود. شیخ‌خالد حنفی از چهره‌های تندرو رژیم طالبان و از افراد وفادار به ملا هبت‌الله آخوندزاده، رهبر این گروه، است. وفاداری به رهبر طالبان باعث شده است که او در اغلب سخنرانی‌هایش در نهادهای نظامی، از شهروندان افغانستان و نظامیان این رژیم بخواهد که از تمام فرمان‌های منتسب به رهبر این گروه حمایت و در راستای اجرای آن اقدام کنند. وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان با صلاحیت نظارتی که دارد، در واقع نفوذ و کنترل ملا هبت‌الله را بر تمامی ساختارها اجرا می‌کند. 
خالد حنفی تا پیش از منصوب شدن به مقام وزارت امر به معروف و نهی از منکر، از چهره‌های کمتر شناخته‌شده طالبان بود. حنفی در شهرستان خوگیانی استان ننگرهار در شرق افغانستان متولد شده و آموزش‌های دینی را در «دیره اسماعیل‌خان» پیشاور سپری کرده است. بررسی بیانیه‌ها و اطلاعیه‌های وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان نشان می‌دهد که ماموران این وزارتخانه بر عملکرد وزارت‌های دفاع و داخله (کشور) هم نظارت می‌کنند. وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان به نیروهای پلیس، ارتش و استخبارات (اطلاعات) توصیه می‌کند که از فرمان‌های ملا هبت‌الله آخوندزاده بدون چون‌و‌چرا اطاعت کنند.  
شیخ خالد حنفی، وزیر امر به معروف و نهی از منکر طالبان، در سفرهای استانی از مردم می‌خواهد که از «امارت اسلامی» حمایت کنند و فرمان‌های شفاهی رهبر‌شان را بپذیرند و در مقابل آن واکنش منفی نشان ندهند. خالد حنفی می‌خواهد با ابزار وزارت امر به معروف و نهی از منکر، سلطه‌ رهبر این گروه را در حکومت، به‌ویژه در بخش‌های نظامی و اطلاعاتی، و در جامعه تقویت کند.  
مسئولان وزارت امر به معروف و نهی از منکر برای نیروهای طالبان که از ارتش، پلیس و استخبارات فارغ‌التحصیل می‌شوند سخنرانی می‌کنند. هدف از این سخنرانی‌ها، حفظ ارتباط فکری‌ با این وزارتخانه و اطاعت از دستورهای رهبری به هر قیمت ممکن است. وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان افرادی را به‌عنوان مامور از ۳۴ استان افغانستان انتخاب کرده است؛ این افراد که شمار آن‌ها به صدها تن می‌رسد، اندیشه‌های افراطی همسو با این وزارتخانه‌ دارند و قرار است که فشار و سرکوب را در جامعه افزایش دهند. نیروهای وزارت امر به معروف با توسل به قدرت نرم و هماهنگی با نهادهای قهریه طالبان، اهداف رهبر این گروه را در تمام بخش‌های جامعه اعمال خواهند کرد. 
ماموران وزارت امر به معروف و نهی از منکر بیشتر در استان‌هایی که شهروندانش مخالف طالبان‌اند، فعالیت می‌کنند. یکی از این استان‌ها پنجشیر است و ماموران امر به معروف طالبان از مردم می‌خواهند که از «نظام اسلامی» حمایت کنند و به مخالفان آن‌ها اجازه فعالیت ندهند. شمار نیروهای نظامی طالبان در پنجشیر زیاد است. این گروه از گسترش نیروهای مقاومت در پنجشیر هراس دارند و به همین دلیل، شمار نیروهای نظامی و ماموران وزارت امر به معروف را افزایش داده‌اند. 
خالد حنفی علاوه بر اینکه وزیر امر به معروف طالبان است، برخی از مدارس دینی را مدیریت می‌کند و علوم دینی را به طلبه‌‌ها آموزش می‌دهد تا به شمار تندروهای مذهبی و موافقان طالبان در جامعه افزوده شود؛ او به مدت یک سال دوره «حدیث» را برای ۷۲ تن از علمای دینی در مقر وزارت امر به معروف و نهی از منکر برگزار و تدریس کرد؛ این وزارتخانه هشتم فوریه اعلام کرد که مراسم فارغ‌التحصیلی آن‌‌ها هفته آینده برگزار می‌شود. در بیانیه این وزارتخانه ذکر شده است که فارغ‌التحصیلان باید امر به معروف و نهی از منکر را در جامعه اجرا و فرمان‌های دین اسلام را برای مردم بازگو کنند.  
با مرور بیانیه‌های وزارت امر به معروف طالبان مشخص می‌شود که این ماموران بر فعالیت رسانه‌ها نظارت می‌کنند و محتوای این رسانه‌ها باید براساس خواست وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان باشد. یکی از رسانه‌های خصوصی استان هرات به ایندیپندنت فارسی گفت ماموران امر به معروف طالبان بر کار این رسانه نظارت می‌کنند. او افزود: «امر به معروف به ما می‌گوید که محتوای اسلامی نشر و تبلیغ کنیم که حجاب در جامعه ترویج شود. همگی رسانه‌ها باید از دستورهای طالبان پیروی کنند تا فعالیتشان متوقف نشود.» طالبان به آزادی بیان، آزادی رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران باور ندارند و بر منع هرگونه انتقاد از رژیم در رسانه‌ها تاکید دارند. آن‌‌ها می‌خواهند رسانه‌های داخل افغانستان به بنگاه تبلیغاتی این گروه تبدیل شوند تا از این طریق، کارنامه خونین دو دهه فعالیت خود را «تطهیر» کنند.     
در نخستین ساعت‌های سلطه‌ طالبان بر افغانستان، نیروهای این گروه به ساختمان وزارت امور زنان هجوم بردند و آن را به وزارت امر به معروف و نهی از منکر تبدیل کردند. این اقدام طالبان باعث نگرانی شهروندان شد. این وزارتخانه با صدور فرمان‌های متعدد، محدودیت‌های شدیدی علیه آزادی‌های شهروندان به‌ویژه زنان وضع کرده است.  وزارت دارایی آمریکا نیز به‌‌دلیل نقض حقوق زنان و دختران افغانستان، خالد حنفی، وزیر امر به معروف طالبان را تحریم کرده است. وزارت دارایی آمریکا اعلام کرد خالد حنفی به نقض جدی حقوق‌بشر، سرکوب زنان و دختران و اعمال محدودیت دسترسی به آموزش برای دختران بالاتر از دوره دبستان متهم است. رژیم طالبان تحریم خالد حنفی را نکوهش کرد و گفت این تحریم‌ها تکرار «تجربه‌های ناکام» آمریکا است. 
در هفته‌های اخیر نیز اداره استخبارات (اطلاعات) با هماهنگی وزارت امر به معروف منکر، به بازداشت زنان به اتهام «بی‌حجابی» در کابل و چند استان دیگر اقدام کردند. این بازداشت‌ها با واکنش شدید شهروندان افغانستان مواجه شد، اما این شهروندان به‌دلیل سرکوب و اختناق شدید نمی‌توانند اعتراض کنند. افغانستان جامعه سنتی و محافظه‌کاری دارد و «حجاب اسلامی» در جامعه رعایت می‌شود، اما وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان با دنبال کردن اندیشه‌های افراطی اسلامی می‌خواهند که زنان پوشش مورد علاقه این گروه را داشته باشند. 
امر به معروف و نهی از منکر در دوران نخست حاکمیت طالبان در نیمه دوم دهه ۹۰ میلادی، به‌ نهادی «منفور» در میان شهروندان افغانستان بدل شده بود. ماموران امر به معروف در آن زمان، مردم را به زور شلاق به شرکت در نماز جماعت مجبور می‌کردند، زنان بدون محرم شرعی را شلاق می‌زدند و موهای افراد را می‌تراشیدند. این اقدامات باعث افزایش «نفرت» مردم شده بود. اینک شهروندان افغانستان هراس دارند که با افزایش نیروی وزارت امر به معروف طالبان، محدودیت و فشار بر آن‌ها بیشتر شود. 
مرجع : ایندیپندنت

۱۴۰۲/۱۱/۲۳ ۰۸:۲۹
این روش برای ما که جدید نیست (439284)
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها