به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۲ - ۲۰:۰۴
 
۲
تاریخ انتشار : ۱۳۹۸/۰۲/۱۹ ساعت ۱۳:۱۴
کد مطلب : ۱۷۷۳۵۶

ایران مذاکره می‌کند اما علاقه به گرفتن امتیاز ندارد!

ایران مذاکره می‌کند اما علاقه به گرفتن امتیاز ندارد!
✍️علی ملک‌پور
ایران حتماً با امریکا مذاکره می‌کند،  ولی فقط زمانی‌که نخواهد یا نتواند امتیازی بگیرد! این تاکتیک ایران است و در این زمینه "دکترا" دارد! بله، این تجربه خاص ایران است، زمانی برای مذاکره با عراق و رژیم صدام گفته می شد که صلح بین حق (ایران) و باطل (عراق) معنی ندارد. این زمانی بود که ایران در جنگ ۸ ساله در مقاطعی دست بالا داشت و می‌توانست در مذاکره پیش‌قدم باشد و با حفظ اعتبار بین‌المللی و ژست صلح‌طلبی خود امتیازهایی بگیرد.

دولتمردان ولی چنین نکردند چون احتمال امتیازگیری می‌رفت! و این از روش و عادت ایران به دورست! نهایتا با عراق آتش‌بس و مذاکره شد اما زمانی که .... هیچ برگ برنده‌ای در میز مذاکرات نداشتند و نهایتاً بجز جام زهر هیچ امتیاز و غرامت و خسارتی از کشور عراق عصر صدام و پساصدام دریافت نشد.

در قضیه گروگان‌گیری سفارت آمریکا در سال ۵۸، ایران هرگز حاضر به مذاکره نشد و امتیازاتی که دولت کارتر پیشنهاد می‌کرد را نپذیرفت و کوتاه نیامد. کارتر به علت همین ناکامی، در انتخابات شکست خورد و قدرت را به ریگان واگذار کرد. اینک حمله صدام و جنگ عراق عرصه را بر ایران تنگ کرده بود. در این شرایط، پرزیدنت ریگان تهدید کرد که در سخنرانی سوگند ریاست‌جمهوری خود، دستور اعزام ناوگان جنگی آمریکا به خلیج فارس و جنگ با ایران را صادر خواهد کرد. دولتمردان ایران وقتی مطمئن شدند که دیگر نمی‌توانند امتیازی بگیرند، بدون قید و شرط، گروگانها را آزاد کردند تا ریگان را مجبور کنند که زحمت بیفتد و متن سخنرانی خود را تغییر بدهد و بجای اعلام جنگ با ایران، به مردم آمریکا مژده دهد و بگوید: "فرزندان شما در این لحظه در حال پرواز  به سمت آمریکا هستند".

 زمانی دیگر دولت باراک اوباما مکرر خواهان مذاکره و حل و فصل مسائل چندین ساله بین ایران و امریکا شد، ولی ایران نپذیرفت چون هم پول نفت لایزال جلوه می کرد و هم اینکه طرفین در شرایط بالنسبه متعادلی بودند و احتمال کسب امتیاز برای ایران وجود داشت. ولی ایران عادت ندارد مذاکره ای کند که امتیاز بگیرد و کسل و ناراحت شود! آن هم امتیاز از ممالک کفر!

 ایران در قضیه هسته‌ای زمانی مقصد و کانون مورد توجه اروپا بود و سه وزیر خارجه اروپایی همزمان به ایران آمدند تا با پیشنهادهای "خوب" سیاسی و  بازرگانی ایران را به تعدیل در برنامه هسته‌ای متقاعد کنند ولی ایران موافقت نمی‌کرد. چون هنوز در آن موقع احتمال کسب امتیاز وجود داشت و ایران علاقه ندارد در مذاکره‌ای شرکت کند که امتیازی برایش ببار آورد. این شگرد ایران است!

 در آن برهه یکی از مسئولان -که وانمود می‌کرد از نبوغ بیشتری برخوردار است- گفت که ما مروارید (برنامه هسته‌ای) را نمی‌دهیم که از اروپا  شکلات بگیریم! اما بعدها برنامه هسته‌ای را دادند و "بِتون" گرفتند که بسا تلخ‌تر و سفت‌تر از شکلات تلخ بود! ایران در مذاکرات موسوم به برجام شرکت کرد. آن یک مذاکره خوب و پرامتیاز برای ایران و طرف‌های مذاکره کننده بود؛ همه گیج شدند که پس چه شد که ایران در مذاکرات امتیازاتی گرفت. این بی‌سابقه بود و حتی غیرمتعارف!

اما بعد از برجام آن قدر بد و بیراه و مشت و موشک و موش دواندند و پرچم و سوزاندند شعار مرگ را محکمتر سردادند که نهایتاً با تحریک ترامپ و فرصت‌طلبی او، برجام ناکام شد و ایران با خیال راحت به روال عادی خود برگشت: پس دادن امتیازاتی که اشتباهاً نصیبش شده بود! تا همان فرمول و تجربه مألوف باز تکرار شود، بی‌کم و کاست! اکنون ترامپ همه احتمالات امتیازگیری ایران را مشکل و بلکه محال کرده است، تحریم‌های سخت‌گیرانه و غیرمنصفانه ترامپی دولت و ملت ایران را غافلگیر کرده است و تورم و گرانی و تیرگی افق اقتصاد و روابط بین‌المللی مشهود است.

اما یک نقطه امید وجود دارد که ما را از بیم و یأس دور می‌دارد، اینکه اکنون ایران بیش از هر زمان دیگری به موعد مذاکره با امریکا نزدیک تر شده است، زیرا فصل مذاکره بدون امتیاز (یا امتیاز حداقل)، کم کم فرا رسیده است و عادت مألوف دولتمردان وطن امروز کاملاً در دسترس ست.

🎲 نتیجه: ایران با امریکا مذاکره می‌کند حتما، چون وضعیت برابری و احتمال کسب امتیاز برای ایران در شرایط کنونی از هر زمان دیگری کم‌رنگتر شده است! این تاکتیک دیرینه ایران، دانشمندان علم سیاست را گیج کرده است - که اصلاً مهم نیست - ولی در عوض مردم عادی را امیدوار به مذاکره کرده است - که این مهم است - تا شاید راهی برای تنگناهای فعلی پیدا شود. طی روزهای اخیر جناب ظریف وزیر امور خارجه پیشنهادهایی برای مذاکره به امریکا داده است اگر نه با صراحت، ولی به تلویح و تلمیح! و باید منتظر بمانیم تا مذاکرات آغاز شود و این امید روز به روز بیشتر می‌شود.
مرجع : مطالعات آمریكا
برچسب ها: مذاکره

علي
Netherlands
۱۳۹۸/۰۲/۱۹ ۱۳:۲۵
....
با این صفات اطلاقی به جمهوري اسلامي از جانب آمریکا.
آیا با این رژیم، معامله می‌کنند؟
آیا خود را مضحکه ی خاص و عام می‌کنند؟
ترامپ کار را به جایی رسانده که راه برگشت ندارد.
این راه، یک‌طرفه ست.

(363439)
علي
Netherlands
۱۳۹۸/۰۲/۱۹ ۱۳:۴۰
هنری کیسنجر :
اکه دارمپ و یا همون صدای طبل جنگ و نمیشنوید باید کر باشید... (363441)
رئیس زاده
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۸/۰۲/۱۹ ۱۴:۳۶
این مقاله بی نظیر بود...بی نظیر.. (363442)
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۸/۰۲/۱۹ ۱۴:۴۲
به نظر من مذاکره در شرایط کنونی بدترین کاری است که میتوان انجام داد اونهم با آمریکای ترامپ البته قبلا هم شرایط برای مذاکره وجود نداشت حالا دیگه بدتر (363443)
۱۳۹۸/۰۲/۱۹ ۱۵:۱۶
من به عنوان یک حامی برجام می‌گویم: نادرست نوشتید. همین! (363444)
۱۳۹۸/۰۲/۱۹ ۱۶:۰۸
ایران حتما با آمریکا مذاکره نخواهد کرد بخاطر شخصیت ترامپ ... ترامپ سیاستمدار نیست و همین باعث شده راه مذاکره بسته شود ... هزینه ، فایده او حتما در چارچوب دو امر است یا قدرت بیشتر یا پول بیشتر ... قدرت بیشتر ، از راه مذاکره با ایران ،در جار زدن امتیازاتی ست که گرفته و ایران به این تن نخواهد داد ،
بنظر من ،تنها راه کشور، اصلاح ساختارهای حکومتی ، احساس رضایت مردم از مشارکت ، برگرداندن نخبگان به کشور ،نگاه علمی به مسائل، رعایت قانون بی کم وکاست ... است (363446)
فرهاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۸/۰۲/۱۹ ۱۷:۳۹
البته اگر وزیرخارجه های اصلی به ظریف و... اجازه بدهند و همان اعمال بعد از برجام را تکرار نکنند. هرچند که این بار برخلاف دفعات قبل پای ویرانی فیزیکی زیرساختهای ایران در میان است نه ویرانی صرفا اقتصاد یا تولید ملی و... (363447)
1
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۸/۰۲/۱۹ ۲۰:۲۸
امتیاز اگر پشتوانه ی زور نداشته باشد باد هواست.
برادر ملک پور عزیز !
آسمون ریسمون بافتن فایده نداره . مصادیقی هم که فرمودید مغالطه بود.این را بدانید : آمریکا وجود ایران و ایرانی را نمی تواند تحمل کند ، خواه اصولگرا خواه اصلاحطلب .
گفتن ما که فایده ای ندارد و شما راه خود را می روید..... (363449)
ناشناس
Canada
۱۳۹۸/۰۲/۲۲ ۱۹:۰۸
درست است آمریکایی ها نمی خواهند ایران و ایرانی وجود داشته باشد ،ایضا عده ای در داخل.ولی داخلی ها خطرناکتر از ترامپ عمل میکنند.اساسا به اسم دین ،کشور ،و آرمانها بصورت جاده صاف کن تمام عیار ترامپ و آمریکا عمل میکنند.حاضرند هر کسی از ایران سود ببرد الاّٰ مردم ایران!!! (363483)
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۸/۰۲/۱۹ ۲۱:۴۱
حق با شماست ما هیچ چیزی از کسی نمیخوایم
ولی این مرگ بر ... از مانگیرید. (363450)
من
Norway
۱۳۹۸/۰۲/۲۰ ۱۰:۳۳
اشکال اصلی در دکان امریکاستیزی هست که برای عده ای نان دارد پس همچنان این راه ادامه خواهد یافت !
اینجا فقط منافع کشور است که توسط دکان داران به حراج گذاشته شده است ..
موفق باشید (363453)
۱۳۹۸/۰۲/۲۰ ۱۱:۰۷
اون امتیازهای برجامی که مثل آبنبات چوبی در برابر الماس بود رو ندادند.
کسی که دم از مذاکره میزنه یعنی اینقدر نمیفهمه؟؟؟ (363454)
۱۳۹۸/۰۲/۲۰ ۱۲:۱۲
علتش این بود که ادمایی مث شماها مذاکره کننده شدن و امتیاز نگرفتن (363457)
۱۳۹۸/۰۲/۲۰ ۱۲:۱۲
علتش این بود که ادمایی مث شماها مذاکره کننده شدن و امتیاز نگرفتن (363461)
۱۳۹۸/۰۲/۲۱ ۰۸:۳۰
کاش فقط یک بار در خصوص این موضوع همه پرسی می شد (363468)
۱۳۹۸/۰۲/۲۱ ۱۱:۵۷
مقاله جالبی بود.
مذاکرات و سیاست نمی تواند القا کننده صلح ایران و آمریکا باشد در صورتی که تعدادی از مردم (که صدای بلندی هم دارند) همچنان مرگ بر .... می گویند. اساساً آیا به دنبال صلح با جهان (نه فقط آمریکا) هستیم؟؟ آیا صلح با مردم خود هستیم؟؟ برخورد مجادله ای با مسائل، آینده سیاسی و اجتماعی و فرهنگی مملکت رو خراب میکنه.
قدرت یک سیستم باید درونی باشد که احساس رضایت و افتخار در مردم و بخصوص افراد نخبه و تاثیر گذار خودش ایجاد کنه، نه اینکه این افراد به فکر فرار از شرایط موجود باشن. (363470)
۱۳۹۸/۰۲/۲۱ ۱۷:۳۱
زیادی سیاه نمایی شده بود هر مذاکره ای قانون خودش رو دارد (363471)
۱۳۹۸/۰۲/۲۲ ۱۰:۲۳
آفرین
گل گفتی. (363474)