به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۴ - ۰۸:۲۲
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۶/۰۲/۰۴ ساعت ۱۲:۱۲
کد مطلب : ۱۲۸۸۶۴
اسماعیل کهرم در گفت‌و‌گو با «بهار» عنوان كرد

رفع ۱۶۰خطای محیط زیستی احمدی‌نژاد

رفع ۱۶۰خطای محیط زیستی احمدی‌نژاد
روزنامه بهار- مي‌گل هشترودي:
در دولت‌هاي نهم و دهم اقداماتی در جهت پیشرفت کشور صورت گرفت که در اصل نه تنها موجب پیشرفت نشد بلکه ضربات شدیدی محیط زیستی  وارد آورد که در بسیاری از موارد غیر قابل جبران است اما دولت یازدهم با حمایت حسن روحانی در حالی که با شعار یک دولت محیط زیستی کار خود را آغاز کرد توانست گام‌های بلندی در خصوص جبران پس رفت‌ها و آسیب‌های محیط زیستی  بردارد. برای بررسی این گام‌ها با  اسماعیل کهرم مشاور معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست به گفت وگو نشستیم.
***
آقای روحانی را در خصوص مسائل محیط زیست چگونه می‌بینید؟
آقای روحانی در چهار سال اخیر چه در ایران و چه در سازمان ملل متحد به طور مرتب این موضوع را تکرار کرده است که این دولت، دولت محیط زیستی است. البته باید این را گفت که ما از عملکرد  ایشان راضی نیستیم ولی همین‌اندازه که عبارت  محیط زیستی را استفاده می‌کنند برای ما جای امیدواری است. اگر واقع بین باشیم باید این را در نظر بگیریم که ما نمی‌توانیم ایران را با کشور‌های پیشرفته‌ای مثل سوئیس مقایسه کنیم که اگر این کار را انجام دهیم این یک مقایسه مع‌الفارق است.

کمی درباره دستاورد‌های دولت یازدهم در حوزه محیط زیست توضیح دهید؟
برای اینکه دستاورد‌های دولت یازدم را بهتر ببینیم تنها کافی است که این دولت را از منظر نگاه به محیط زیست با دولت قبل مقایسه کنیم. به یاد داریم که آقای احمدی نژاد در خراسان محیط زیست را محیط نیست خوانده و آن را مزاحم توسعه دانست.

چند مورد از اقدامات اشتباه دولت نهم و دهم را در حوزه محیط زیست بیان می‌کنید؟
از اقدامات اشتباه ایشان در حوزه محیط زیست می‌توان به سد سیوند در پاسارگاد اشاره کرد که دستاورد این سد نه تنها آسیب رساندن به آرامگاه کوروش بود بلکه باعث خشک شدن بسیاری از تالاب‌های کشور از جمله تالاب بختگان شد. یا نمونه دیگر کوهشا در کرمان بود که  احمدی نژاد دستور ایجاد معدن در این مکان را صادر کرد. ما باید دولت حاضر را با دولت قبل مقایسه کنیم آن وقت متوجه خواهیم شد که آقای روحانی و دولتشان چقدر به  محیط زیست اهمیت داده‌اند. دولت آقای روحانی در مقایسه با دولت قبل نمره قبولی را کسب کرده است.

چند مورد از اقدامات محیط زیستی انجام شده در دولت یازدهم را توضیح می‌دهید؟
از دستاورد‌های مهم این دولت این است که بیش از 160 مصوبه محیط زیستی دولت قبل را که بسیار وحشتناک و غیر علمی بود توانستیم لغو کنیم. آقای احمدی نژاد پروژه‌ها را در  دولت قبل به اشخاصی بدون علم و صرفا پولدار و با نفوذ واگذار کرده بودند. در این دولت 3  منطقه حفاظت شده در شورای عالی محیط زیست تصویب کردند برای مثال جنگل ابر را می‌توان نام برد. یکی دیگر از دستاورد‌های اساسی این دولت که در جهان مورد توجه است این بود که سیرک حیوانی را ممنوع اعلام کردند. در واقع استفاده ابزاری از حیوانات در سیرک‌ها صورت نمی‌گیرد. در این دولت مصوبات بسیار زیاد صورت گرفته که مشخص می‌کند  این دولت تا چه‌اندازه به محیط زیست توجه داشته است.

به نظر شما چرا در بعضی موارد دولت نتوانست آن‌طور که باید اقداماتی در حوزه محیط زیست انجام دهد؟
دولت یازدهم در بسیاری از موارد توانایی یک شب حل و فصل کردن مشکلات را نداشت. برای مثال در مساله ریز گردها دولت اقداماتی انجام داد اما خرابی حاصل از 8 سال را نمی‌توان 4 ساله دوباره ساخت. اما باید این را مد نظر قرار داد که در خوزستان اولین موضوع  مهم این است که مردم این آزادی را دارند که اعتراض خود را به صورت علنی اعلام کنند ولی این اتفاق در دولت قبل اصلا ممکن نبود. همچنین مردم به این موضوع توجه دارند که صدای آن‌ها شنیده خواهد شد بنابر این اعتراض می‌کنند و همان‌طور هم که شاهد بودیم بعد از طیف اعتراضات هم، آقای روحانی و هم خانم ابتکار در خوزستان حضور پیدا کردند.

فکر می‌کنید حوزه محیط زیست در دوره دوم ریاست جمهوری آقای روحانی در صورتی که رای بیاورند چگونه خواهد بود؟
من فکر می‌کنم که آقای روحانی در دوره دوم ریاست جمهوری خود توجه بیشتری به محیط زیست خواهند داشت و توانایی بیشتری پیدا خواهند کرد. در حال حاضر طرح‌های بسیار خوبی مثل تنفس جنگل که البته مجلس نسبت به آن کم لطفی کرد و به تصویب نرسید در دست اقدام است. طرح دیگری که به تصویب مجلس نیز رسیده است جریمه شکار حیوانات است که نسبت به قبل 20 برابر افزایش یافته است و یا حتی طرح بیمه پلنگ که طی آن هر پلنگی شکار شود شرکت بیمه بهای آن را به سازمان محیط زیست بپردازد که این سازمان هم این پول را صرف حمایت از حیوانات می‌کند.

این اقدامات محیط زیستی را در کشور ما چگونه  می‌بینید؟
طرح این مصوبات و اجرای آن‌ها در کشور‌های جهان سومی بی‌سابقه است به همین دلیل شورای جهانی حفاظت از محیط زیست از ایران به خاطر این مصوبات تقدیر و تشکر کرد. باید این را مد نظر قرار داد که همه‌ی این اتفاقات در دولت آقای روحانی ممکن شده است و به همین دلیل بسیار جای امیدواری است که در دوره دوم ریاست جمهوری آقای روحانی اتفاقات بهتری صورت بگیرد.