گروه بینالملل: مدیر سیاستگذاری وزارت خارجه آمریکا ضمن تشریح راهبرد جدید دولت ترامپ در قبال ایران، اعلام کرد که دور جدید تحریمهای شدید علیه ایران از ۱۳ مرداد، و بخش بعدی آن از ۱۵ آبان اجرا میشود و تلاش خواهد شد که صادرات نفت ایران به صفر برسد.
برایان هوک تأکید کرد: راهبرد جدید در قبال ایران، «نه برای تغییر رژیم، بلکه برای تغییر رفتار رهبری ایران و برآورده کردن خواسته مردم است». دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، روز ۱۸ اردیبهشت با اشاره به اینکه برجام به صلح بیشتر در جهان منجر نشد و جمهوری اسلامی همچنان به توسعه موشکهای بالستیک و «حمایتهایش از تروریسم در منطقه» ادامه داد، خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران را اعلام کرد. پس از آن مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، با مطرح کردن ۱۲ شرط، از حکومت ایران خواست که «رفتاری معمول» در پیش بگیرد، به فعالیتهای بیثبات کننده خود پایان دهد و به «کشوری بهنجار» تبدیل شود.
به گزارش رسانههای غربی، برایان هوک با اشاره به شروط ۱۲ گانه پومپئو گفت: «کشور بهنجار علیه دیگر کشورها اقدام تروریستی نمیکند، دست به توسعه برنامه موشکی نمیزند و مردم خود را فقیرتر نمیکند». محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، نیز فهرستی از خواستههای ایران از آمریکا را منتشر کرده است. هوک در تشریح دور جدید تحریمها علیه ایران، که «نه برای تغییر رژیم، بلکه برای تغییر رفتار رهبری ایران و برآورده کردن خواسته مردم است»، گفت که این تحریمها از چهارم اوت، ۱۳ مرداد، آغاز خواهد شد و در آن، بخش خودروسازی ایران و تجارت طلا مشمول تحریم میشود. به گفته این دیپلمات ارشد آمریکایی، سایر تحریمها نیز از ششم نوامبر، ۱۵ آبان، آغاز خواهد شد و بخش انرژی و تراکنشهای بانکی ایران را هدف قرار خواهد داد.
برایان هوک با اشاره به اینکه طولانیترین رنج ناشی از جمهوری اسلامی را «مردم ایران» تحمل کردهاند و «امروز برای تأمین کالاهایی اساسی، نظیر آب، نان و تخممرغ، با دشواری روبهرو هستند» گفت: «در همین زمان، رژیم ایران میلیونها دلار را در بیرون از ایران هزینه میکند». هوک با اشاره به اینکه «رژیم ایران مطالبات مشروع مردم برای اصلاحات را در تهران، خرمشهر و مناطق دیگر با شدت بیشتر و حتی خشونت افزنتر سرکوب میکند» گفت: آمریکا در کنارمردم ایران میایستد و از زمان خروج ایالات متحده از برجام تاکنون ۵۳ فرد و نهاد به دلیل دست داشتن در نقض حقوق بشر یا «اقدامات تروریستی» مشمول تحریم شدهاند.
این مقام وزارت خارجه آمریکا همچنین به جزئیاتی از وضعیت اقتصادی امروز ایران اشاره کرد و گفت: «هفته گذشته کمترین ارزش برابری ریال در برابر دلار ثبت شد و در ۲۸ ژوئن (هفتم تیر) یک دلار در بازار غیررسمی به قیمت هشت هزار و پانصد تومان رسید: یعنی دو برابر قیمت رسمی ۴۲۵۰ تومان». مدیر سیاستگذاری وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری خود همچنین اعلام کرد که حدود یک ماه پیش تیم مشترکی بین وزارت خارجه و وزارت خزانهداری آمریکا تشکیل شده است که قصد دارد با سفر به مناطق مختلف جهان، به دولتها و شرکتهای خصوصی ریسک ناشی از معامله با ایران را به آنها توضیح دهد. به گفته هوک، این تیم تاکنون به ۱۳ کشور در اروپا و آسیای شرقی سفر کرده و در هفته جاری نیز سفرهایی به کشورهای خلیج فارس صورت خواهد گرفت.
چند روز پیش یک مقام آمریکایی توضیح داده بود که واشینگتن در تلاش است «تا حد ممکن مشتریان بیشتری را به قطع کامل خرید نفت از ایران مجاب کند». برایان هوک نیز روز دوشنبه این موضوع را تکرار کرد و گفت: «در تلاشیم هر تعداد کشور خریدار نفت ایران را که میتوانیم ترغیب کنیم که خرید نفت از ایران را در اسرع وقت به صفر برساند». در حال حاضر مذاکراتی بین ایران و سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و بریتانیا برای «نجات برجام با وجود تحریمهای آمریکا» در جریان است اما عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران، گفته است امید چندانی ندارد که این مذاکرات به نتیجه برسد و به گفته او «برجام در آیسییو است». برایان هوک در عین حال تأکید کرد که تحریمهای آمریکا «هرگز موارد بشردوستانه را شامل نمیشود و غذا و دارو را در بر نخواهد گرفت». تاکنون بیش از ۵۰ شرکت بینالمللی به ویژه در بخش انرژی و مالی اعلام کردهاند که قصد دارند به معاملات خود با ایران پایان دهند.