گروه اقتصادی: فعالان صنعت مرغداری میگویند ذرت و سویا در بازار به سخت و گران پیدا میشود. همین مساله بحران افزایش قیمت مرغ را در کشور به همراه داشته است. در حال حاضر به دلیل افزایش قیمت دلار و کمبود خوراک دام و طیور قیمت آزاد هرکیلو مرغ به بیش از ۴۰ هزارتومان رسیده است.
فعالان بازار با کمبود ذرت و سویا مواجه هستند. با آن که این بحران برای تولیدکنندگان مرغ وجود دارد، اما تولید کنندگان این صنعت معتقدند؛ به خوبی توانستند قیمت مرغ گوشتی را در بازار کنترل کنند.محمدعلی کمالی سروستانی، مشاور عالی اتحادیه مرغداران گوشتی گفت: کمبود نهاده طیور، گرما و بی کیفیتی نهادههای بازار آزاد سه عامل اصلی کمبود و گرانی مرغ طی هفتههای اخیر بوده است.
مشاور عالی اتحادیه مرغداران گوشتی گفت: از زمان جوجه ریزی تا ارسال مرغ گوشتی به کشتارگاه حدود یک ماه و نیم زمان صرف میشود. در این زمان جوجه باید از بهترین نهادهها جهت خوراک استفاده کند. درغیر اینصورت احتمال تلف شدن و کاهش عرضه در بازار وجود دارد.
وی ادامه داد: هر ماه ۱۱۳ و نیم میلیون قطعه جوجه ریزی توسط واحدهای تولید مرغ گوشتی انجام میشود. امسال نیز همانند سالهای گذشته در ماههای تابستان به دلیل گرمای شدید وزن و تولید مرغها به اندازه کافی نبوده است. از این رو ۳۰ هزار تن نسبت به انتظار تولید گوشت (۱۱۳ میلیون قطعه جوجه) گوشت کمتری تولید و توزیع شده است.وی تصریح داشت:، اما امسال برخلاف رویه سالهای گذشته افزایش جوجه ریزی جهت جبران خسارتهای احتمالی نبوده است و این موضوع شرایط معادله توزیع مرغ به بازار را برهم زد.کمالی سروستانی گفت: در سال جاری علاوه بر گرما و کاهش وزن مرغهای تولیدی، کمبود کنجاله ذرت مزید بر علت شد و مشکل واحدهای تولیدی را بیش از انتظارافزایش داد.
نهادههای بی کیفیت در بازار آزاد
این مقام مسئول یادآورشد: مرغدار جهت دریافت نهاده بین ۲۰ تا ۴۰ روز زمان صرف میکند. این بدترین حالت برای تولید کنندگان مرغ گوشتی است. طبیعاً مرغ هرروز نیاز به خوراک دارد وهیچ گاه تولید کنند نمیتواند معطل توزیع نهادههای دولتی بماند. همین موضوع باعث میشود تولید کننده به ناچار از بازار آزاد اقدام به خرید نهاده طیور کند.
وی تصریح داشت: متأسفانه اغلب نهادههای موجود در بازارآزاد کیفیتهای مناسب ندارد و برای خوراک جوجه مناسب نیست. همین جریان باعث کاهش وزن مرغهای تولیدی شده و تلفات در مرغداریها شده است.
به گفته کمالی سروستانی؛ کاهش تولید استحصالی از ۱۱۳ میلیون قطعه جوجه باعث اُفت عرضه مرغ به بازار شدو شرایط توزیع را برهم زد و برخی از واحدهای صنفی نیز از این جریان سوء استفاده کرده و نرخ مرغ را بیش از انتظار مشتریان گذاشته اند.
مشاور عالی اتحادیه مرغداران گوشتی ادامه داد: جهت جبران خسارات احتمالی باید ۱۲۵ میلیون جوجه ریزی انجام میشد که در نظام توزیع هیچ مشکلی ایجاد نشود. اما متأسفانه در جوجه ریزی همین میزان نیز ناهماهنگیها به حدی بود که تولید کننده مرغ گوشتی به سختی مراحل تولید را ادامه داده است. در نتیجه کمبود کلی در بازار ایجاد شده که دولت به راحتی تمام این تقصیرها را بر گردن تولید کننده میاندازد و هیچ اعتنایی به شرایط تولید ندارد.
کمالی سروستانی میگوید: نرخ مصوب دولت با قیمت هزینههای واقعی تمام شده تولید بسیار متفاوت است. هرکیلو مرغ زنده ۱۷ هزار ۱۰۰ تومان و هرکیلو مرغ کشتار شده برای مصرف کننده ۲۴ هزا رو ۹۰۰ تومان قیمت گذاری شده است. در حالی است که تولید هر کیلو مرغ زنده برای تولید کننده ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان هزینه بر است.
وی تأکید داشت: متأسفانه تمام فشار کاستیها و کمبودها به تولید کننده مرغ گوشتی است و هیچ گاه به تولید کنندگان مرغ مادر فشار قیمت هزینه تولید وارد نشده است. چراکه به دلایل نامشخص دولت هیچ بهانهای برای کاستی از سوی تولید کنندگان جوجه یکروزه ندارد و تمام تمرکز و فشار تنظیم بازار را به سمت تولید کنندگان مرغ گوشتی آورده است.
وی تصریح داشت: چرا هر قطعه جوجه که باید با نرخ مصوب ۴ هزارو ۲۰۰ تومان به مرغداران گوشتی فروخته شود، به بیش از ۱۰ هزار تومان به فروش میرسد؟! اینها هزینه تولید را افزایش میدهد. این به معنی گران فروشی نیست! تولید مرغ برای مرغداران گوشتی گران تمام میشود.کمالی سروستانی ادامه داد: تا کنون هرچه این مشکلات به دولتمردان اعلام میشود هیچ ترتیب اثری داده نمیشود و انتظار دارند یارانه را از جیب تولید کننده پرداخت کنند!
مشاور عالی اتحادیه مرغداران گوشتی گفت: تعداد زیادی در بخش تولید و توزیع مرغ گوشتی فعال است و قطعاً به دلیل کثرت فعالین دراین صنعت، رانت و مافیا وجود ندارد، بلکه مدیریت نادرست به دلیل عدم حضور تشکلها این مشکلات را به وجود آمده است.
این فعال صنفی یادآور شد: ۶۰۰ – ۷۰۰ واحد تولید مرغ مادر در کشور فعال هستند که این واحدهای تولیدی نهادهها را دولتی دریافت میکنند. قیمت مصوب فروش هر قطعه جوجه هم ۴ هزار و ۲۰۰ تومان است؛ پس چرا امروز همین واحدها هر قطعه جوجه یکروزه را با قیمت بیش از ۱۰ هزار تومان به واحدهای تولیدی مرغ گوشتی میفروشند؟! وی تصریح داشت: این تنها به دلیل عدم نظارت دولت است. اگر دولت به جای قیمت گذاری و چانه زنی بر سر قیمتها به اصل وظیفه خود برسد هیچ گاه چنین مشکلاتی برای تولید کنندگان مرغ ایجاد نمیشود. هیچ مرجعی جلوی گران فروشی جوجه یکروزه را نمیگیرد؟!
کمالی سروستانی میگوید: جوجه یکروزه به هر قیمتی به فروش میرسد. سازمانهای خصولی و نیمه دولتی هم زورشان به تولید کنندگان مرغ گوشتی میرسد و با هر قیمتی که میخواهند قطعه جوجهها را به فروش میرسانند.
به اعتقاد مشاور عالی اتحادیه مرغداران گوشتی؛ اگردولت هیچ نظارتی بر نرخ جوجه یکروزه و نهادههای دامی نداشته باشد وضعیت بازار مرغ در ابتدای پاییز نیز با همین شرایط و شاید بدتر پیش برود.کمالی سروستانی گفت: نباید از تولید کنندگان مرغ انتظار شق القمر داشته باشند. طبق وعده خود مسئولین قرار بر این بود جهت جبران کسری جوجه، ۱۳۰ میلیون تخم مرغ نطفه دار وارد کشورشود. متأسفانه تا کنون تنها برای واردات ۷ میلیون تخم مرغ نطفه دار ارز تأمین شده است.