گروه بین الملل: طرح دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا برای جابجایی ساکنان غزه و کنترل این باریکه توسط آمریکا با انتقادهای شدیدی در سطح بینالمللی روبرو شده است. دستیاران ارشد او اکنون در تلاش تعدیل طرح و سخنان ترامپ هستند.
یک روز پس از انتقادات و مخالتهای شدید بینالمللی در مورد اظهارات دونالد ترامپ درباره آینده غزه و جابجایی ساکنان این منطقه، کاخ سفید در تلاش تعدیل برنامهها و سخنان رئیس جمهوری آمریکا برآمده است.
کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید در نشستی مطبوعاتی پیشنهاد ترامپ را "تاریخ" و "خارج از چارچوبهای عادی" خواند، اما تأکید کرد که منظور رئیس جمهوری آمریکا "اعزام نیروهای نظامی به غزه نبوده است".
ترامپ در هنگام معرفی برنامه خود از جابجایی فلسطینییهای غزه و اسکان آنها در کشورهای عربی سخن گفته بود. سخنگوی کاخ سفید اما اکنون این گفته را نیز تعدیل کرده و گفته است، منظور ترامپ این بود که "آنها [فلسطینیها] در طول بازسازی غزه به طور موقت باید به جایی دیگر بروند".
کارولین لیویت از جواب مستقیم به پرسش خبرنگاران طفره رفت و در پاسخی کلی توضیح داد که ترامپ حاضر است، "نوار غزه را برای فلسطینیها و تمامی انسانهای منطقه [خاورمیانه] بازسازی کند". او نوار غزه را "محوطهای غیرقابل سکونت که باید کوبیده و از نو ساخته شود" دانست.
سخنگوی کاخ سفید بار دیگر تأکید کرد که کشورهای همسایه، مصر و اردن باید برای تحقق چنین امری "آوارگان فلسطینی را به طور موقت بپذیرند". او اما پاسخی مشخص در مورد اینکه بازگشت به فلسطینیها به غزه چگونه باید انجام گیرد، نداد.
اظهارات سخنگوی کاخ سفید مغایر با سخنان ترامپ در روز سهشنبه است که نه از سکونت موقت بلکه "جابجایی دائمی" فلسطینی سخن گفته بود. ترامپ همچنین از امکان اعزام نیروهای آمریکایی در چارچوب انجام عملیات بازسازی غزه سخن گفته و مدعی شده بود که نوار غزه "در مالکیت بلندمدت" آمریکا میتواند به "ساحل زیبای خاورمیانه" تبدیل شود.
ترامپ در پاسخ به خبرنگاری که پرسیده بود بعد از آبادی چه کسی در نوار غزه زندگی خواهد کرد گفت بود: "مردم جهان."
رئیس جمهوری آمریکا مدعی شده بود، "فلسطینیها مایل به ترک غزه هستند، اما به دلیل نداشتن جایگزین، هنوز آنجا ماندهاند".
او در ادامه گفت: «اگر ما بتوانیم قطعه زمین مناسبی پیدا کنیم و چند مکان واقعا زیبا بسازیم، فکر میکنم این برای آنها [فلسطینیها] بهتر از بازگشت به غزه خواهد بود، جایی که سالهاست در آنجا مرگ و ویرانی حاکم است.»
اظهارات مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا نیز در راستای تعدیل سخنان و برنامه ترامپ بود. روبیو در حین سفر خود به گواتمالا تأکید کرد، ایده این است که فلسطینیهای غزه برای دورهای "موقت" که رفع آوارها و بازسازی غزه را شامل میشود، آنجا را ترک کند.
وزیر خارجه آمریکا افزود، پیشنهاد ترامپ "خصمانه" نبوده، بلکه پیشنهادی "سخاوتمندانه" و نشاندهنده "تمایل ایالات متحده به مسئولیتپذیری" در بازسازی غزه است".
البته این "مسئولیتپذیری" به معنای قبول هزینههای آن نیست. کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید در نشست خبری خود تأکید کرد، برنامههای ترامپ برای بازسازی غزه به این معنا نیست که مالیاتدهندگان آمریکایی هزینه این طرح را پرداخت خواهند کرد.
او افزود: «این به معنا است که دونالد ترامپ، به عنوان بهترین معاملهگر جهان توافقهای لازم را با شرکای منطقهای کسب خواهد کرد.»
این اظهارات در حالی مطرح میشود که پیشنهاد ترامپ برای جابجایی ساکنان غزه و کنترل این منطقه توسط آمریکا با مخالفتهای جهانی مواجه شده است. آلمان، فرانسه، چین، ترکیه و برخی دیگر از کشورها طرح ترامپ را رد کرده و از "راه حل دوکشوری" حمایت کردند. مصر و اردن نیز مخالفت خود را با چنین طرحی ابراز کردهاند.
آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان در واکنش به این طرح، ضمن رد آن تصریح کرد: «اخراج ساکنان فلسطینی از غزه نه تنها غیرقابل قبول و مغایر با حقوق بینالملل است، بلکه منجر به رنج و نفرت بیشتر خواهد شد.»
او با اشاره به راهحل دو کشوری گفت: «ما به یک راهحل مذاکرهشده بر اساس راهحل دو کشوری برای دو ملت متعهد هستیم.»
وزارت امور خارجه عربستان نیز در بیانیهای اعلام کرد ریاض به تلاشهای خود برای تأسیس یک دولت مستقل فلسطینی با پایتختی اورشلیم شرقی (بیتالمقدس شرقی) ادامه خواهد داد و بدون تحقق این شرط، هیچگونه روابط دیپلماتیک با اسرائیل را برقرار نخواهد کرد.
افزون بر این برخی سازمانها و نهادهای بینالمللی از جمله سازمان ملل و صلیب سرخ جهانی با طرح ترامپ مخالفت ورزیده و تأکید کردهاند که جابجایی اجباری بیش از دو میلیون ساکن غزه ناقض حقوق بینالمللی و حقوق اقوام است.