گروه بین الملل: روزنامه جهان صنعت نوشت: البته برخی از محافل خبری مانند راشاتودی و اسپوتنیک تقاضای چنین کمکی را منکر شدهاند و جهت تطهیر پوتین او را مبرا از ضعفها و چنین تقاضاهایی در کمک به جنگ در اوکراین دانستهاند. اما برخی شواهد و نشانگان نشان میدهند که چنین تقاضایی از طرف پوتین صورت گرفته است و نه تنها این تقاضا به چین منحصر نمانده بلکه پوتین از جبهههای دیگری تقاضای کمک کرده است. برای نمونه پوتین چندی پیش به رمضان قدیروف چچنی ماموریت داده است که در خاک کییف زلنسکی را ترور کند.
حال در این میان باید دانست که آیا چین به درخواست روسیه پاسخ خواهد داد و اینکه در جبهه واحدی در کنار روسیه وارد جنگ علیه اوکراین میشود؟ در پاسخ به پرسش فوق میتوان گفت که به نظر نمیرسد شیجینگ پینگ بخواهد به درخواست پوتین پاسخ دهد، چرا که رویکردهای چین فعلی تحت تاثیر جهتگیریهای سیاسی این کشور از اواخر دهه ۱۹۵۰ از وابستگی به سوی سیاست اتکای به خود است. در واقع فرو رفتن چین در انزوای دیپلماتیک آن هم به تاسی از رادیکالیزه شدن نظام سیاسیاش در قالب انقلاب فرهنگی مائو تسه تونگ به مقامات پکن آموخت که به جهتگیری مستقلی در سیاست خارجی روی بیاورند. آغاز این جهتگیریها در پایان دهه ۱۹۷۰ بود. در واقع چین در پایان دهه ۱۹۷۰ وارد مرحله جدیدی از سیاست خارجی خود شد و به تنها آلترناتیو موجود خود یعنی ایجاد توازن میان مسکو و واشنگتن متوسل شد. با اتخاذ چنین جهتگیری جدیدی چین توانست به نوعی استقلال سیاسی دست یابد، یعنی وضعیتی که تعقیب آن در مراحل گذشتهاش امکانپذیر نبود. در شرایط حاضر رویکردهای شیجینگ پینگ در آسیای خاوری در تداوم و سنت جهتگیریهای سیاسی در پایان دهه ۱۹۷۰ است و هیچگاه تمایل ندارد که سیاست مستقلانه خود را قربانی سیاست وابستگی در سیاست خارجی کند. چین چنین سیاستی را در قبال تحولات موسوم به بهار عرب نیز اتخاذ کرد و عدم دخالت به مسائل داخلی کشورها از اولویت سیاست خارجی چین بوده است.
حال اگرچه در عصر همسویی ناسیونال پوپولیستها چین بیمیل نیست که بخواهد به تقاضای پوتین پاسخ دهد، اما قطعا پیامد ورود چین به جنگ اوکراین متوجه شیجینگ پینگ نیز میشود و این پیامد همان تحریمهایی است که از سوی غرب و واشنگتن علیه روسیه و پوتین اعمال شده است. در واقع اگر شی جینگپینگ بخواهد به تقاضای پوتین پاسخ دهد، در شروع جنگ جهانی سوم متهم میشود. در شرایط حاضر برای چین نه شروع جنگ جهانی سوم بلکه یک بازار باثبات اقتصادی اولویت دارد و چین به هیچ وجه مایل نیست که از رهگذر توسعه بحران، شرکای تجاری خود را در اروپا از طریق تحریم واشنگتن از دست دهد. در این میان آنچه درخور توجه است این است که با پاسخ منفی شیجینگ پینگ به پوتین تضاد پوتین و جنون و تباهیاش با رییسجمهوری کشور همسایه یعنی زلنسکی بیشتر از گذشته آشکار میشود، به این معنی که پوتین در آن خطای محاسباتی خود در جنگ اوکراین منزوی شده و از نظر اخلاقی مرده و منفور جهانیان شده و در مقابل زلنسکی دیگر یک کمدین و دلقک نیست بلکه یک انسان شجاع و نماد مقاومت است که توانسته مردم خود و جهان را علیه روسیه متحد کند.