گروه جامعه: کرونا در ایران میتازد و فعلا پایانی بر آن نیست؛ این گزاره تکرار شونده در ۱۵-۲۰ روز گذشته است؛ در روزهایی که وعده داده میشد در میانه پاییز باشد، اما تابستان نشده، جنگ کرونا در ایران شعلهورتر شد و آمار مبتلایان، بستریشدهها و جانباختگان به رکوردهای اسفند، فروردین، خرداد و تیر ۹۹ رسید و حالا که مهر به دهه سوم وارد شده، وعده آینده سیاهتر کرونا داده میشود. دیروز و دیشب، مثل همه سه هفته گذشته، معاونان وزیر بهداشت و حاضران خط مقدم کرونا، دوباره پیشبینیهای تلخی از روزهای پیش رو برای کرونا در ایران داشتند.
ایرج حریرچی معاون کل وزیر بهداشت میگوید: آینده صددرصد در ایران با این وضعیت رعایت پروتکلهای بهداشتی، نگرانکننده است. نمیشود رهبر مملکت آنجور رعایت کنند، اما سفر بهراه باشد، پاساژهای بزرگ و معروف تهران میگویند تراکم مردم دو برابر شده است.علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزیر بهداشت هم میگوید: رفتار ویروس هیچ تغییر نکرده است، تغییرات رفتار ما با ویروس تغییر کرده که ویروس غلبه کرده است.رئیس بیمارستان سینا هم حرف آخر را شب گذشته چنین زد: با ادامه روند همهگیرشدن کرونا و همین میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی، میزان جانباختگان سالانه این بیماری از جنگ ایران و عراق هم بیشتر خواهد شد. از سوی دیگر، علیرضا زالی، فرمانده ستاد کرونا در تهران گفته است: استان تهران و بالاخص شهر تهران روزهای سخت کرونایی را تجربه میکند، برنامه ریزی برای افزایش ظرفیت بیمارستانها به منظور بستری بیماران کرونا مسئلهای مهم است. تمامی راهکارهایی که توسط رؤسای بیمارستانها میتوانند مورد استفاده قرار گیرند و موجب افزایش ظرفیت بیمارستانها برای درمان بیماران کرونایی شوند، بررسی شده است. اگر در سطح جامعه پروتکلهای بهداشتی رعایت نشود و حساسیتهای لازم اعمال نشود ما روزهای سختتری را در حوزه درمان باید تجربه کنیم.
و همچنین معاون درمان ستاد مقابله با کرونا در استان تهران میگوید: ما منتظر یک بحران فوقالعاده هستیم برای همین تصمیم بر این است که هر بیماری سفر میرود، هزینههای درمانش به پای خودش باشد، این پیشنهاد در حال تصویب است و افراد را از طریق پلاک خودرو، سامانه بیمهای و محل زندگیشان رصد میکنیم.اما مشکل اصلی در کجاست؟ دکتر پیام طبرسی، رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری و عضو کمیته علمی ستاد ملی کرونا معتقد است هیچ کس برای کرونا کاری نمیکند؛ نه دولت و نه مردم. او به همشهریآنلاین میگوید: اگر مردم همچنان کرونا را شوخی بگیرند و پروتکلها را رعایت نکنند یا به سفرهایشان ادامه دهند، روزهای سختتری در انتظارمان خواهد بود. متاسفانه در این شرایط نه دولت کاری میکند نه مردم همکاری میکنند. با تداوم این رفتارها باید منتظر روزهای سختتر و تلختر باشیمنکته اینجاست که همین آمار کرونا که میگوییم روزهای سیاه را رقم زده است، هم چندان قابل استناد نیست. به گفته طبرسی مطمئنا آمار روزانه بیشتر از چیزی است است که وزارت بهداشت ارائه میدهد: «به دلیل اینکه طبق نظر سازمان جهانی بهداشت، فقط بیمارانی که تست پیسیآر آنها مثبت باشد جزو آمار به شمار میروند در حالی که برخی افراد با وجود داشتن همه علائم بیماری تستشان منفی است یا برخی دیگر از بیماران را چون مطمئن هستیم کرونا دارند دیگر برای تست نمیفرستیم ممکن است برخی از این افراد بر اثر بیماری فوت کنند پس در آمار نیستند. اگر این افراد را هم به آمار اعلامشده اضافه کنیم، مرگومیر روزانه ما حدود دو تا دو و نیم برابر خواهد شد.»به گفته او سایتهای اپیدمیولوژیک دانشگاههای معتبر پیشبینی کردهاند آمار روزانه مرگومیر کرونا در ایران در آذرماه ممکن است به ۹۰۰ نفر هم برسد: «خدا کند به این رقم و به این شرایط نرسیم، اما خب متاسفانه آمار مرگومیر و ابتلا در حال حاضر بسیار زیاد است. میبینید روزانه بیش از ۴ هزار نفر به این بیماری مبتلا میشوند و هرروز بر شمار بیماران بدحال اضافه میشود این در حالی است که در بیمارستانها با کمبود تخت مواجهایم و کادر درمان هم به شدت خستهاند.»
دکتر طبرسی درباره خستگی کادر درمان و پرشدن تمام تختهای بیمارستانی میگوید: «اگر شمار مبتلایان و کسانی که به خدمات بیمارستانی نیاز دارند بیشتر شود، به بیمارستان صحرایی نیاز پیدا میکنیم اما باید به یاد داشته باشیم برپایی بیمارستان صحرایی به این سادگی نیست. برای این کار به فضای مناسب، نیروی متخصص و امکانات نیاز داریم که در حال حاضر موجود نیست. علاوه بر اینکه کرونا مثل وبا و بیماریهایی اینچنینی نیست که با تزریق سرم و درمانهایی از این دست بتوانیم به بیمار کمک کنیم. بیمار مبتلا به کرونا به اکسیژن، امکانات مجهز و پزشکان متخصص نیاز دارد و با بیمارستان صحرایی و امکانات اولیه نمیتوان به بیماران مبتلا به کرونا کمکی کرد.»