گروه بین الملل: مقامات کییف انتظارات زیادی از نشست جده دارند که در عربستان سعودی شروع به کار کرده است. میخائیلو پودولیاک، که از حلقه نزدیکان رئیس جمهور اوکراین است، میگوید این نشست میتواند یک معماری سیاسی جدید جهانی را بنیان گذارد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین هدف این نشست را واقعبینانهتر بیان کرد و گفت: «همکاری با کشورهای نیمکره جنوبی جهان از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ همکاریهایی که روسیه مدام در تلاش ایجاد اخلال در آنهاست».
اینکه یک فرستاده ویژه چین نیز به جده سفر میکند باید به این نشست اهمیت بیشتری بدهد. در اولین نشست از این نوع در ماه ژوئن سال جاری در کپنهاگ، علاوه بر هفت کشور صنعتی پیشرفته، تنها هند، برزیل، آفریقای جنوبی و عربستان سعودی شرکت کردند. روسیه که جنگ تهاجمی را به اوکراین تحمیل کرده، این بار نیز دعوت نشده است.
تمایل بینالمللی برای پایان دادن به جنگ تجاوزکارانه روسیه آشکارا افزایش یافته است. یک علت آن میتواند کمبود مواد غذایی در نتیجه محاصره روسیه از صادرات غلات اوکراین باشد.
موضوع این نشست مشاوران امنیتی و دیپلماتهای سراسر جهان هنوز یک معاهده صلح نیست. اما ولودیمیر فِسِنکو، کارشناس علوم سیاسی اوکراینی، از یک نشست مقدماتی مهم در مسیر نشست صلح سران جهانی صحبت میکند. رئیسجمهوری اوکراین از احتمال برگزاری چنین نشستی تا پیش از پایان سال سخن گفته بود.به گفته آندری یرماک، رئیس دفتر ریاست جمهوری اوکراین که ریاست هیأت نمایندگی کشورش را در نشست جده برعهده دارد، اکنون قرار است برنامههای صلح مختلف پیشنهادشده از سوی برزیل، چین و کشورهای آفریقایی را با طرح ده مادهای زلنسکی هماهنگسازی کند.پودولیاک اما نکتهای را یادآور شد که برای کییف غیرقابل مذاکره است: «بازیابی کامل مرزهای اوکراین مطابق با سال ۱۹۹۱. یعنی بازگشت به حقوق بینالملل و خاتمه دادن قطعی به حق هر کس که زورش بیشتر است.» به عبارت دیگر: خروج کامل روسیه از خاک اوکراین.
خواستههای اوکراین همچنین شامل پایان دادن به تمام خصومتها، آزادی همه زندانیان و تبعیدشدگان، برگزاری یک دادگاه بینالمللی ویژه برای بررسی جنایات روسیه و یک قرارداد صلح میشود.
مقامات کرملین به این خواستههای اوکراین واکنش نشان دادند، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، تمام خواستههای اوکراین را رد کرد و گفت: «فرمول زلنسکی هیچ ربطی به صلح ندارد. فدراسیون روسیه بارها تایید کرده که این فرمول برای ما غیرقابل قبول است.»
زاخارووا گفتوگوها با میانجیگری عربستان را یک "حقهبازی" توصیف کرد. اما دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، اعلام کرد که مسکو روند این نشست را پیگیری میکند تا اهداف آن را درک کند.