به روز شده در ۱۴۰۳/۰۴/۱۵ - ۲۰:۲۱
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۰۴/۱۳ ساعت ۱۲:۰۰
کد مطلب : ۴۷۹۳۱۶

روشنگری اقتصادی پزشکیان درباره دولت سایه جلیلی

روشنگری اقتصادی پزشکیان درباره دولت سایه جلیلی
گروه اقتصادی:پزشكيان در خصوص تحريم‌هاي اقتصادي گفت: هيچ دولتي در طول تاريخ در درون قفس به رشد و شكوفايي نرسيده است. مجبوريم براي رشد و شكوفايي اول با كشورهاي منطقه تعامل و تبادل كنيم و بعد با كشورهاي ديگر.

به گزارش اعتماد،«تهمت، افترا و انقطاع در انتقال کلام و پیام طرف مقابل» این رویکردی است که دیشب سعید جلیلی در برابر مسعود پزشکیان در پیش گرفته بود تا حداقل اگر توان برنده شدن در مناظره‌های رودررو را ندارد، عنوان بازنده را یدک نکشد. رویکردی که برخی مدیران فوتبالی در زمان حضور در برنامه چالشی نود عادل فردوسی‌پور در پیش می‌گرفتند تا وقتی امکان پیروزی بر رقیب را ندارند، حداقل به عنوان بازنده از مناظره خارج نشوند! مشاوران جلیلی، چون آگاه بودند که از منظر استدلال و محتوا، امکان رویارویی با بیان پزشکیان و گفتمان اصلاحات را ندارند، بنابراین بهتر است در مسیر انتقال گفتمان پزشکیان مانع‌تراشی کنند.
 
بر این اساس و در شرایطی که بسیاری از کارشناسان در هر دو جناح چپ و راست و حتی چهره‌ای مانند حمید رسایی، پزشکیان را برنده بلامنازع دور نخست مناظره‌ها معرفی کرده بودند، جلیلی در دور دوم مناظره‌ها با تکیه بر ظرفیت‌هایی، چون برادرش وحید جلیلی قائم‌مقام سازمان صدا و سیما و سایر نزدیکانش در رسانه ملی با توپ پُر، وارد میدان مناظره‌ها شد. اسم رمز عملیات جلیلی در مناظره دوم، اما «انقطاع» بود. هدف این پاتک، جلوگیری از انتقال پیام پزشکیان به مخاطب بود.

تاکتیک نخ‌نما شده‌ای که در سال‌های قبل توسط برخی مشاوران به مدیران فوتبالی بدون کارنامه، توصیه می‌شد تا در زمان شرکت در مناظره‌های فوتبالی برنامه ۹۰ با قطع صحبت‌های رقیب، در پایان مناظره، عنوان شکست خورده بر تارک آن‌ها ننشیند. این‌گونه بود که بخش اعظم زمان دور دوم مناظره‌ها به تلاش‌های جلیلی برای قطع پیام و کلام پزشکیان و تلاش پزشکیان برای انتقال پیام و گفتمان خود به مردم اختصاص پیدا کرد.

کنشگری مجری مناظره، اما مانند مناظره نخست عجیب و یکسویه بود؛ زمانی که پزشکیان از مجری برنامه می‌خواست به جلیلی تذکر بدهد تا زمان و کلام او را قطع نکند، مجری برنامه رندانه اعلام می‌کرد، به جلیلی تذکار داده است و با نگاهی به پزشکیان و مخاطبان می‌فهماند که بیش از این کاری از دستش بر نمی‌آید!

مطابق معمول برخی از موضوعات کلیدی و مهم برای مردم، برای جلیلی و تیمش به اسرار مگو بدل شدند. موضوعاتی، چون نحوه عبور از چالش تحریم‌ها و اینکه آیا جلیلی با طرف‌های مقابل مذاکره خواهد کرد یا نه؟ دیدگاه جلیلی درباره طرح صیانت، رویکرد‌های سلبی درخصوص زنان و... چیست؟ از این ابهامات به‌رغم گذشته هفته‌ها از آغاز رقابت‌های تبلیغاتی، گره‌گشایی نشده است. در یک چنین فضایی بود که دور دوم مناظره‌های انتخاباتی برگزار شد. زمانی که مجری برنامه از نامزد‌ها می‌خواست درباره تحریم‌ها صحبت کنند، جلیلی با فرافکنی سعی می‌کرد صدای خود را بلند کند تا بازنده مناظره‌ها لقب نگیرد.

همان‌طور که در دور نخست مناظره‌ها بسیاری از اظهارات جلیلی با واکنش کارشناسان و مسوولان مانند زنگنه و نوبخت و واعظی روبه‌رو می‌شد، بسیاری از ادعا‌های دیشب جلیلی با واکنش کارشناسان مواجه شد. حسین سلاح‌ورزی، رییس سابق اتاق ایران صحبت‌های جلیلی درباره ساخت نیروگاه را تکذیب کرد و با انتشار توییتی نوشت: «سریلانکا بابت احداث سد و نیروگاهی که در سفر مرحوم رییسی رسما افتتاح گردید بالغ بر (۴۵۰ میلیون دلار اصل + سود وام اعطایی) به ایران بدهکار است.» حسین سلاح‌ورزی، رییس سابق اتاق ایران گفته اگرچه در این دولت مدعی‌اند که هزینه این پروژه سنگین «نقدا» تسویه شده، اما دولت سریلانکا چنین نظری ندارد. ‏حقیقت ماجرا چیست؟ الله اعلم!»

رشد در درون قفس ممکن نیست!
پزشکیان در خصوص تحریم‌های اقتصادی به این نکته اشاره کرد: «هیچ دولتی در طول تاریخ در درون قفس به رشد و شکوفایی نرسیده است. مجبوریم برای رشد و شکوفایی اول با کشور‌های منطقه تعامل و تبادل کنیم و بعد با کشور‌های دیگر. لازمه این کار داشتن گزینه‌های مختلف است و استفاده از کارشناسان و نخبگان و هماهنگی و تعامل و در نتیجه چارچوب‌های قانونی. هیچ وقت قرار نیست تمام تحریم‌ها را لغو کنیم یا نکنیم. این یک گفت‌وگوست؛ بستگی دارد که چه می‌دهیم و چه می‌گیریم. اول موضوع نگاه است؛ آیا می‌خواهیم مشکل‌مان را با دنیا حل کنیم یا خیر؟ معتقدم باید از بن‌بست خارج شویم تا مشکلات کشور را حل کنیم.»

جلیلی: آقای پزشکیان! متاسفم که کشورمان را در قفس می‌دانید!
سعید جلیلی، اما در پاسخ به پزشکیان گفت: «آقای پزشکیان! متاسفم که کشورمان را در قفس می‌دانید! یعنی چه که در قفس هستیم؟» پزشکیان یادآور شد: «یعنی با تحریم شما پرواز خواهید کرد؟ قرار بود تورم را تک رقمی کنند، سه سال است دو رقمی است!»

پزشکیان در بخشی از اظهاراتش با اشاره به شاخص‌های اقتصادی کشور گفت: «اینکه چقدر پول کشور را زیاد کردیم (احتمالا منظور پزشکیان نقدینگی است)، این معلوم است؛ می‌توانید از کارشناسان بپرسید و یا از بانک مرکزی بگیرید. واقعیت قضیه این است؛ می‌گویید اله کردیم؛ خب اگر اله کردید، کجاست؟ مگر نمی‌گفتید اشتغال دو برابر می‌شود و سالی یک میلیون مسکن درست می‌کنیم؟ در این سه سال فقط برای ۹۰۰ هزار مسکن، تازه فقط مجوز داده‌اند! قرار بود تورم را تک‌رقمی کنند، سه سال است دو رقمی است!

پزشکیان در بخشی از این گفتگو با یادآوری دستاورد‌های دولت اصلاحات گفت: «می‌گویند بلدیم و برنامه داریم؛ خب برنامه را می‌دادید آقای رییسی اجرا می‌کرد! چرا ندادید؟ مگر شما با آن‌ها نبودید؟ مردم! واقعا زندگی شما در دوره آقای خاتمی بهتر بود یا الان؟ کل بلد بودن این‌ها این است که در شورای امنیت رییس بوده و چهار تا کاغذ را بررسی می‌کرده! آدمی که مدیریت نکرده حالا برای کشور می‌گوید برنامه دارم! دیروز از ایشان سوال کردم دولت رییسی برنامه داشت یا نداشت؟ اگر برنامه داشت، این برنامه شما چیست؟ یعنی می‌خواهید از نو ریست کنید؟ از این طرف می‌گوید قانون اجرا نمی‌کنی و از آن طرف می‌گوید من برنامه دارم؛ خب قانون که وجود دارد؛ آن را باید اجرا کنید. شما دولت خاتمی را با وضعیت فعلی مقایسه کنید.

ماجرای ۲۰۶ و لندکروز
در بخشی از مناظره مجری از سعید جلیلی پرسید که منتقدانش می‌گویند بورس با روی کار آمدن او «ریزش» خواهد کرد که در این لحظه آقای پزشکیان اضافه کرد: «شک نکن!» آقای پزشکیان در پاسخ به اعتراض سعید جلیلی خطاب به او گفت دلیل بیاورد که این‌چنین نخواهد شد. مجری برنامه در ادامه سوالش گفت که آقای جلیلی متهم به پیروی از «اقتصاد دستوری» است.

مسعود پزشکیان با کنایه به تمرکز سعید جلیلی بر برنامه داشتن و استفاده‌اش از کارشناسانی در به اصطلاح «دولت در سایه» گفت: «کارشناس آقای جلیلی فکر می‌کند پژو ۴۰۵ با لندکروز فرقی ندارد.» مسعود پزشکیان در پاسخ به سوالی درباره نظرش در مورد واردات خودرو گفت باید رقابت باز شود و بازیگران اقتصادی خود درباره واردات یا تولید خودرو تصمیم خواهند گرفت. پزشکیان در جمع‌بندی صحبت‌هایش گفت: «فرصتی برای بازگشت به مردم داریم. آمده‌ام تا حکومت صدای آن‌هایی که صدای‌شان شنیده نشده را بشنود.

آن ۶۰ درصدی که در انتخابات نیامدند، چون نمی‌خواستند مشارکت آن‌ها مصادره به مطلوب شود.» پزشکیان گفت: عضو هیچ حزبی نبوده‌ام؛ ولی در دولت خاتمی معاون سلامت شدم، چون کار کارشناسی کرده بودم. نه بیسوادم نه وابسته به حزبم و نه خودم را از مردم جدا کرده‌ام. از درون مردم بودم و برای مردم بوده‌ام. تهمت می‌زنند که دولت چندم فلانی هستم.
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها